Klimarådet foreslår afgifter på udvalgte klimabelastende fødevarer

Står det til Klimarådet, der rådgiver regeringen om hvordan Danmark inden 2050 bliver et klimaneutralt samfund, skal prisen på fødevarer afspejle klimabelastningen.

Klimarådet har torsdag afleveret sin seneste rapport, der handler om barrierer og muligheder for at fremme klimavenlig kost. Rapporten indeholder en række anbefalinger. 

Det gælder blandt andet en anbefaling om, at regeringen igangsætter et arbejde for at udforme en model, som bedst muligt tillader, at der pålægges forbrugsafgifter på udvalgte klimabelastende fødevarer, så prisen afspejler klimabelastningen for disse.

"Dermed får forbrugerne et incitament til at vælge det, der er billigst og bedst for klimaet", lyder det i rapporten.

I rapporten anerkender Klimarådet, at der er praktiske udfordringer ved at indføre en forbrugsafgift med de mest klimabelastende fødevarer. Derfor er anbefalingen, at regeringen igangsætter et arbejde med at udforme en model.

"I løbet af 2022 skal regeringens ekspertgruppe for en grøn skattereform aflevere deres endelige afrapportering, hvor fokus blandt andet forventes at være på mulighederne for at pålægge afgifter på udledningerne fra landbruget. Klimarådet opfordrer regeringen til at udvide ekspertgruppens mandat, så ekspertgruppen også inkluderer en model for forbrugsafgifter på fødevarer i sit arbejde med landbruget",  lyder anbefalingen i rapporten.

Afgift bliver kritiseret

Hos både Dansk Industri og Landbrug & Fødevarer bliver forslaget om en klimafgift kritiseret.

Fra Niels Peter Nørring, klimadirektør i L&F, lyder det:

"Det er vanskeligt at fastsætte en afgift på fødevarer, så den afspejler, hvor klimavenlig- eller belastende den er. Så skal der ses på hele værdikæden. Det nytter ikke at sige, at for eksempel alt oksekød – uanset oprindelsesland – har den samme klimabelastning. Der er stor forskel på, hvordan fødevarer produceres rundt om i verden. I Danmark er vi blandt de mest klimaeffektive, og det skal der tages højde for, siger han.

Fra Leif Nielsen, branchedirektør i Dansk Industri Fødevarer, lyder det:

"Jeg savner, at Klimarådet forholder sig til de dårlige erfaringer med fedtafgiften og slik- og chokoladeafgiften. Rådet forholder sig til de gode erfaringer med hensyn til mærkning, så må de også tage de dårlige med, når vi snakker afgifter. Det vil føre til markant forøgelse af grænsehandlen, viser erfaringerne, og så er vi jo lige vidt i forhold til klimamålene", siger Leif Nielsen.

Både Landbrug & Fødevarer og Dansk Industri har ellers ros til en række andre forslag, som Klimarådet kommer med. Det gælder blandt andet en anbefaling om, at målsætningen om klimavenlig kost i offentlige køkkener baseres på de danske kostråd.

Se klimarådets anbefalinger her.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle