Klimarådet undrer sig: Hvorfor taler landbruget ikke om klimaafgifter på fødevarerne i supermarkedet?

Klimarådet anbefaler en forbrugsafgift på fødevarer med højt klimaaftryk og efterlyser landbrugets stillingtagen til den løsning.

Klimarådets formand, Peter Møllgaard, hilser landbrugets nye strategi med at gå konstruktivt ind i forhandlingerne om en CO2-afgift på biologiske processer velkommen.

Men han undrer sig over, at landbruget ikke er fortaler for en forbrugsbaseret klimaafgift, der bliver lagt direkte på klimabelastende fødevarer – uanset om de er danske eller udenlandske.

En forbrugsafgift ville være bedre for klimaet – og for dansk landbrug, mener Peter Møllgaard ifølge Berlingske.

- I mine øjne ville det have været oplagt for landbruget selv at bringe forbrugsafgifter på bane. I Klimarådet mener vi, at en af fordelene ved en afgift på forbruget er, at det stiller udenlandske og danske landmænd mere lige i konkurrencen i supermarkederne. Med en forbrugsafgift bliver de udenlandske produkter nemlig også dyrere, hvis de belaster klimaet, skriver Peter Møllgaard.

Tvivler på løsningen

Formand for Landbrug & Fødevarer Søren Søndergaard tvivler imidlertid på, at en forbrugsbaseret afgift er en realistisk løsning. Han mener, man kan spørge sig selv, om det overhovedet er lovligt inden for det indre marked i EU, at man begynder at beskatte import af fødevarer

Lidt over hver fjerde dansker siger ja til en klimaafgift på 13 kroner på et halvt kilo oksekød.

Det skriver Politiken fredag på baggrund af en måling, som analysevirksomheden Megafon har foretaget.

/rost

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle