Klimarådets rapport ser Danmark som en osteklokke

Af Søren Søndergaard, formand, L&F

7 milliarder kroner – så meget vil en afgift på 750 kroner per ton Co2e ifølge en rapport fra SEGES Innovation koste på landmændenes budgetter. Og det er 750 kroner i afgift, Klimarådet foreslår i en ny rapport denne uge.

Og tabet på 7 milliarder kroner er jo kun på regnskaberne – hvad med værdien af jorden? Her vurderer SEGES Innovation et kapitaltab op til 160 milliarder kroner.

En afgift på det niveau betyder konkurser, især for mælkeproducenterne. Klimarådet forholder sig ikke til konsekvenserne og ser Danmark som en osteklokke.

Midler til grønne investeringer og omstillinger forsvinder. Klimaafgiften vil skabe lækage, rykke arbejdspladser til udlandet og forhindre Danmark i at udvikle løsninger. Vi er slet ikke så pessimistiske som Klimarådet. Der foregår en rivende teknologisk udvikling – eksempelvis med Bovaer, der sænker køers metanundledning med op til 50 % i 2030.

Klimarådet mener at landbrugssektoren ikke kan nå i mål uden en afgift. Vi er uenige.

Trods alt anerkender vismand Lars Gårn Hansen til citat, at beregninger af lækageeffekter er meget usikre. Og Klimarådet erkender, at en afgift uanset udformning har voldsomme økonomiske konsekvenser og fører til konkurser. Vi benytter lejligheden til igen at understrege vores principper for en afbalanceret grøn skattereform

Det er helt afgørende at få vores pointer frem i debatten om grøn skattereform. Vi har over ugen været i alt fra Jyllands-Posten over Politiken til DR med vores kritik af Klimarådets rapport. Journalisternes store interesse i at tale med os sikrer forståelse for, at Klimarådets tilgang er helt skæv.

Afvikling af noget af verdens bedste landbrugsproduktion vil ikke gøre os til et foregangsland, som resten af verden vil lade sig inspirere af. Tværtimod.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle