Klimaråd foreslår afgift på fødevarer og drivhusgasser

Klimarådet foreslår at oplægge både fødevarer og udledningen af drivhusgasser, hvilket kan ramme landbruget hårdt.

Både klimabelastende fødevarer og drivhusgas bør pålægges en afgift.

Det foreslår Klimarådet i ny rapport, som handler om vejen til at nå en 70 pct. reduktion af klimagasser i 2030.

Ifølge rådet skal forbrugernes fødevareforbrug ændres, og derfor bør man overveje en afgift på klimabelastende fødevarer, lyder det i rapporten.

Afgiften betyder, at et halvt kilo oksekød vil koste 13 kr. mere om 10 i år, end det gør i dag, skriver DR.

landbruget er imod

Landbrug & Fødevarer-formand Martin Merrild er skeptisk overfor idéen, som, han mener, vil ramme skævt.

"Erfaringerne fra fedtafgiften tyder på, at en afgift ikke vil have nævneværdig indflydelse på forbruget. Og at afgiften i overvejende grad vil ramme forbrugere med lave indkomster, da de bruger en større del af indkomsten på forbrug (herunder madvarer) end personer med høje indkomster", siger han.

Ligeledes foreslår Klimarådet en afgift på drivhusgas baseret på et princip om, at "forureneren betaler". 

"Klimarådets bud på, hvad der skal til for at nå 70 pct. er en afgiftssats i omegnen af 1.500 kr. pr. ton i 2030", står der i rapporten.

vil koste arbejdspladser

Det kan ramme landbruget hårdt, lyder det fra formanden.

"Mange landmænd vil være tvunget til at dreje nøglen om. For en gennemsnitlig kvægbedrift vil det betyde en ekstra udgift om året på 2,5 mio. kr.", siger Martin Merrild og fortsætter:

"Dansk landbrug er blandt de mest klimaeffektive i verden. Derfor giver det ingen mening at afvikle vores produktion – det vil både koste arbejdspladser, på samfundsøkonomien, og på den globale klimakonto". 

Sikre udvikling, ikke afvikling

I sin rapport foreslår Klimarådet desuden udtagning af lavbundsjorde, ændret fodersammensætning til køer m.m., hvilket Merrild bakker op om.

"Vi er enige i nogle af de tiltag som Klimarådet peger på, som udtagning af lavbundsjorde, bedre gødningsmanagement, en metanreducerende fodersammensætning og omlægning til produktion af græs og energipil", siger han og tilføjer:

"Vi skal som erhvervsliv være en del af den grønne omstilling, men det gør vi bedst ved at sikre udvikling, ikke afvikling. Vi skal sikre de bedste rammevilkår for en klimaeffektiv produktion der kan fastholdes i Danmark".

Opd. kl. 10:56 - tilføjet info fra DR om merpris på oksekød som følge af foreslået afgift.

Emneord

Top2

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle