Klimatjek er en ’mega forandring’ for Arla-ejere

Udvalgt til weekend: Steen Nørgaard Madsen er lettet og stolt over Arlas nye klimatjek. Programmet er stort - og vigtigheden viser sig i, at samtlige ejere har været ringet op for at komme til møde.

Samtlige danske Arlas-andelshavere har i de seneste uger været indbudt til lokalt møde med Arlas valgte repræsentanter.

"Vi forventer, at op mod 75-80 procent af vores medlemmer vil have deltaget i møder med 10-15 deltagere", konstaterer formand for det danske Arla Area Council, Steen Nørgaard Madsen.

Emnet: Klimatjek og den nuværende situation i Arla. En situation med en del mumlen i krogene over talrige tillæg, manglende kommunikation - og så det nye stort anlagte klimatjek.

"Vi har aldrig før brugt disse møder så målrettet på et emne«, siger formanden for det danske Arla-råd og tilføjer, at han er glad for de »gode snakke, der er blevet gennemført ved køkkenborde og i forsamlingshuse".

"Men klimatjekket er også en stor forandring. Alle er optaget af det, fordi det angår den enkeltes forretning", siger han.

"Det er en mega forandring. Hvor hver landmand tidligere passede sit eget hjemme på gården, smelter Arla og ejernes forretning mere sammen. Nu skal gårdenes resultater bidrage til Arlas markedsføring", konstaterer han.

"Vi er en del af en kæde, der hænger uløseligt sammen. Og de kædeled bliver meget tykkere".

Klima har lagt Arla ned

Steen Nørgaard Madsen lægger ikke skjul på, at Arlas top lægger utroligt stor vægt på klimatjekket.

"Det har været en kæmpeøvelse. Det har krævet fuld opmærksomhed fra hele organisationen at få det til at rulle. Klima er ikke enkelt, og at få skemaet til 10.000 andelshavere på syv sprog til at fungere er ikke bare noget, man fikser en lørdag formiddag", påpeger han.

Fra juni vil producenterne få tillæg, alt efter om de har udfyldt klimatjekket. Men om gårdenes udledning og reduktioner skal føre til forskel i afregning, ved Steen Nørgaard Madsen og bestyrelsen endnu ikke.

"Hvis alle bidrager, og udledningerne falder, er der ingen grund til stor hurlumhej. Men hvis der ingenting sker, må vi forholde os til det", siger han og påpeger, at der nu først skal skabes et talgrundlag.

Kommunikation har haltet

I de seneste måneder har det rumlet i Arla-land med utilfredshed over manglende kommunikation og information til ejerne.

Steen Nørgaard Madsen erkender, at det har haltet.

"Andelshaverne har fået opfattelsen af, at vi talte til dem frem for at tale med dem", siger han.

"Vi forsøger at lappe på det nu«, siger han og mener, at netforaet ArlaFarmers efter en række forsinkelser og opstartsvanskeligheder nu fungerer. Derudover har Arla startet en ugentlig nyhedsmail til ejerne".

"Vi tænkte i vores naivitet for to år siden, at der ingen grund var til at holde fast i papirudgaven af ejerbladet, for vi kunne se det hele på telefonen. Men det var måske lige lovlig optimistisk".

Når de sidste i rækken af møder med ejerne er gennemført, mødes Arlas danske folkevalgte og kredsråd til ekstra møde om Arlagården, klimatjek og den aktuelle status.

 

Faktaboks

Arla og klimatjekket:

  • Arlas 10.000 landmænd fik forrige uge adgang til at indtaste deres bedriftsoplysninger i Arlas klimatjek-program.
  • Målet er, at landmændene skal sænke deres klimaaftryk med tre procent årligt frem mod 2030. Det er tre gange højere end de hidtidige årlige reduktioner.
  • Det er såkaldt frivilligt at deltage. Bidrager man med oplysninger og booker et rådgivningsbesøg, kan man undgå fradrag på 7,45 øre/kg fra 1. juni.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle