Klorkyllinger skaber uro om Brexit

Handelsminister Liam Fox har med bemærkninger om klorkyllinger gjort det tydeligt, hvorfor Storbritannien står i en prekær situation.

Klor og kylling.

Det er to ord, der ligger dårligt i munden hos de europæiske forbrugere, og derfor er klorkyllinger ofte blevet symbolet på det vanskelige ved at øge fødevarehandelen med USA. For europæerne og amerikanerne har ikke samme tilgang til fødevaresikkerhed.

Nu er en britisk ministers bemærkning om klorkyllinger blevet til en større pressehistorie - og bevis på, at Storbritannien står i prekær situation. Det var handelsminister Liam Fox, som under et besøg i USA sagde, at medierne er alt for fokuserede på klorkyllinger, og at det er en mindre detalje, når det kommer til en potentiel handelsaftale mellem Storbritannien og USA. En kilde tæt på ministeren sagde til avisen The Telegraph, at amerikanerne har spist klorkylling i mange år uden at tage skade - og at en handelsaftale med USA skal inkludere fødevarer.

En af kongstankerne ved Brexit er, at briterne nemmere kan lave handelsaftaler med andre handelsblokke end EU. Det kræver, at man kan blive enige om forbrugerstandarder.

Amerikanske kyllingeproducenter vil gerne kunne eksportere deres klorbehandlede kyllingekød til Storbritannien. Men forbrugerorganisationer og britiske kyllingeproducenter har protesteret mod Liam Fox' kommentar, skriver The Guardian. De britiske kyllingeproducenter er bange for, at de kan blive presset ud i også at benytte klorvask, hvorefter deres kød formenes adgang til EU's indre marked.

Samtidig kommer der kritik fra EU, hvor politikere pointerer, at EU bliver nødt til at indføre kontrol af varer fra Storbritannien, hvis de sænker deres forbrugerstandarder. Dermed vil briternes drøm om fortsat at have fri adgang til de europæiske markeder være svære at gennemføre.

Liam Fox har siden - over for nyhedsbureauet Bloomberg - sagt, at landet ikke vil sænke standarden.

"Vi er ikke villige til at sænke standarderne. Men hvad vi kigger på er områder, hvor der er et større overlap," siger handelsministeren.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle