Ko-ekspert: Hvor mange ’dancing queens’ har du i din stald?

Køer kan spilde værdifuld hviletid, hvis de ikke bryder sig om sengebåsen og i stedet bare står og tripper i stedet for at lægge sig.

Hvad har kvægbrug med musikgruppen Abba og deres kæmpehit ’Dancing Queen’ at gøre? tænker du nok.

Ikke det fjerneste. ’Dancing Queens’ er det udtryk, den hollandske dyrlæge Nico Vreeburg bruger om en helt særlig gruppe af køer i mange stalde.

20-30 procent ’dancing queens’ er ikke ualmindeligt, og i nogle besætninger ses 50 procent. Er køernes tidsbudget i forvejen presset af lange ventetider ved malkning eller længere perioder med tomt foderbord, udfordres sundhed og ydelse markant.

Han er opfinder af observationssystemet CowSignals til at iagttage køernes adfærd for at optimere produktionen og indtjeningen. Og for ham er ’dancing queens’ et stærkt kosignal.

»Det er køer, der bare står op i sengebåsen og vugger lidt frem og tilbage i stedet for at lægge sig. De vil gerne lægge sig, men de tør ikke. Køer skal kunne ligge komfortabelt og hvile, og de skal kunne lægge sig og rejse sig rejse sig igen let og uden smerter og uden risiko for at skride ud. Så når de bare står i stedet for at lægge sig, er der noget galt. Køer skal faktisk lægge sig i løbet af det første minut, hvis alt er perfekt,« forklarer han.

Koen viser vejen til succes

Det kan være inventaret, der hæmmer koens naturlige bevægelsesmønster. Der kan være, at sengebåsens mål ikke længere passer til især de støt voksende holstein-køer. Det kan være, at sengebåsen ikke er blød og indbydende nok med måske 12-15 år gamle madrasser. Eller at koen er bange for at skride ud, når den skal lægge sig eller rejse sig.

»Koen viser vejen til succes,« understreger Nico Vreeburg, der netop har været i Danmark for at holde foredrag for over 300 deltagere i LandboNords kvægårsmøde og holde to kursusdage for særligt interesserede.

’Dancing queens’ viser, at der et problem. Og det problem skal løses, for ’dancing queens’ kan sagtens udgøre en stor andel af besætningen, og de kan stå så længe, at det koster nok hviletid til også at koste ydelse og trivsel.

Løsningen skal altid findes ude på den konkrete bedrift, for ikke to besætninger og ikke to stalde er ens, er et andet budskab fra hollænderen med knap 20 års erfaring i problemløsning.

»Mange ringer og spørger: Hvordan ser den perfekte stald ud? Men det kan jeg ikke svare på i telefonen, for jeg kender ikke mandens køer. Sengebåsdesign er svært, men det er også helt afgørende for besætningens trivsel og landmandens indtjening,« siger han.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.