Kolossalt vejrfænomen kan få betydning for hele verdens råvarepriser

Det omfattende vejrfænomen El Niño kan få stor betydning for råvaremarkedet over hele verden. Nu er risikoen for at fænomenet indtræffer i den kommende vinter stor.

Risikoen for at det omfattende vejrfænomen El Niño indtræffer til vintersæsonen 2018-2019, er blevet væsentligt større.

Som det ser ud nu, er sandsynligheden omkring 50 procent, lyder meldingen fra amerikanske National Oceanic and Atmospheric Administration.

El Niño medfører som regel, at Sydamerika får mere vand og flere oversvømmelser, og det påvirker råvareproduktionen i områderne.

Kundechef i Agrocura, Ole Skovbøll Jensen, forklarer, at de potentielt stigende vandmængder i et land som Argentina vil være positivt for sojahøsten.

”El Niño vil bidrage med en passende mængde vand til sojaproduktion i Argentina. Bliver der høstet mere soja, kan vi købe det billigere hjem, så det er jo positivt for køber”, siger Ole Skovbøll Jensen.

Det modsatte fænomen af El Niño kaldes La Niña, og den bringer tørke til Argentina.

Det har den gjort den foregående sæson, hvor argentinerne mistede over 18 millioner ton soja i forhold til de første USDA prognoser.

Det har betydet en stigning i sojapriserne, og El Niño vil derfor være kærkommen for de danske indkøbere af soja.

Hvede og Raps kan stige i pris

El Niño bringer til gengæld ofte tørke til Malaysia og Indonesien, hvor der produceres palmeolie.

Tørken vil gøre det svært at lave olien, og der vil altså komme mindre af produktet på markedet.

”Palmeolie og rapsolie er substituerende produkter. De konkurrerer altså med hinanden på markedet, og hvis der er mindre palmeolie, så vil folk købe raps i stedet for. Det vil så få rapsprisen til at stige”, forklarer Ole Skovbøll Jensen

De danske sælgere af raps vil i det tilfælde kunne se frem til bedre vilkår for salget.

Tørke i Australien

Australien vil også være i skudlinjen af El Niños medbragte tørke, og det vil kunne få effekt på hvedepriserne.

”Der produceres meget hvede i Australien, og uden vand bliver den produktion også belastet. Derfor kan det ende med, at der bliver udbudt mindre hvede, og så bliver det vanen tro til en højere pris”, siger Ole Skovbøll Jensen, der sætter fokus på, at det langt fra er en sikkerhed at El Niño indtræffer i den kommende vintersæson.

”Tendensen er at El Niño bliver virkelighed, men der kan nå at ske rigtig meget endnu. Jeg vil sige, at det bestemt ikke er noget, man skal lægge sine køb eller salg efter endnu. Men det er en god idé at være opmærksom på udviklingen og have det med i baghovedet”.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle