Kommende landmand: "Det er altid rart at følge med i andres landbrug"

Ved Grindsted er det inspirerende og lærerigt for den kommende landmand Søren Nyhus at se andre landmænd høste.

På markerne med melkartofler er 20-årige Søren Nyhus i gang med at flytte rundt på vandingsmaskinerne, så kartoflerne på den tørre sandjord kan få vand.

Da han kigger over til nabogården Morsbøl Østergård I/S ved Grindsted, er de i gang med at høste 30 hektar vårbyg med deres Case IH 8230 med 35 fod skærebord, hvorfor han skynder sig til at tage et billede.

"Det er altid rart at kunne følge med, for så kan du se, hvordan andre landmænd gør. Når naboen vander, så ved du, at så skal du nok også snart vande eller kan ringe rundt for rådgivning", siger Søren Nyhus.

Søren Nyhus er uddannet landbrugsmaskinmekaniker og har to år tilbage af uddannelsen, før han også er landmand. På gården, hvor han er i lære, dyrker de blandt andet kartofler.

Han kender ikke til udbyttet af vårbyg, men han gætter på mellem seks og syv ton råvare pr. hektar. Lige nu er de 30 hektar vårbyg hældt i cirka fem store containere. Udbyttet går som foder til gårdens slagtesvin.

Måtte vande konstant sidste år

Angående kartoflerne, der primært er stivelseskartofler, går det ifølge den kommende landmand udmærket. Afgrøden bliver solgt til kartoffelmelfabrikken KMC.

"Kartoffelplanterne har det godt, men det her varme vejr kan de ikke lide. De kan bedst lide overskyet og 20 grader, så sidste års sommer var noget helt andet. Der vandede vi konstant i tre måneder på denne gård", siger han.

På gården med kartofler dyrker de også roer, vårbyg og en smule frøgræs. Sidstnævnte gør Søren Nyhus klar til at høste om lidt.

Med billederne deltager Søren Nyhus i konkurrencen i 'Skyd Høsten Bedst'.

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din høstsikkerhed og vær med i lodtrækningen om en super sej DJI Mavic Air drone til en værdi af 7850 kr.: www.landbrugsliv.dk

Faktaboks

Sådan gør du

Skyd høsten først:

Vær den første til at indsende billedet af en høstede afgrøde. Der er præmie til det først indsendte billede af høsten i hver af de følgende 13 afgrøder:

Allerede høstet: Engrapgræs, rødsvingel, vinterbyg, alm. rajgræs, raps, vinterhvede, hvidkløver, vårbyg, rug og spinat til frø.

Mangler høst: Triticale, havre, og hestebønner.

Alle vindere får et gavekort til Restaurant Flammen på 800 kr.

Skyd høsten bedst

Send dit mest skæve, underfundige, flotte, hyggelige eller stemningsfyldte billede ind.

Hver uge kåres en ugevinder, der vinder en skyd-høsten-lagkage. Alle disse billeder deltager i konkurrencen om hovedpræmien, der er en høstfest til en værdi af 25.000 kr.

Blandt alle yderligere indsendere trækkes lod om en iPad WiFi 32GB til værdi 2.280 kr. samt 5 x 1 valgfrit årsabonnoment på Mark, Kvæg, Svin, Kødkvæg eller TraktorTech, værdi op til 1.114 kr.

Skyd bedste video:

Skyd bedste høstvideo og vind et GoPro Hero6 kamera, værdi 2.590 kr.

Du kan deltage i alle konkurrencerne her:

www.landbrugsavisen.dk/skyd-2019

Emneord

Skyd Høsten 2019

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle