Kommende maskinmester har kastet sin kærlighed på gamle maskiner

Imens han læser til maskinmester i indre Aarhus, så bruger 23-årige Rune Kjærsgård sin hobby på gamle traktorer og en mejetærsker hjemme hos sin mor og far.

Det kræver noget tålmodighed, og en god portion kærlighed for gamle hestekræfter, hvis man vælger at køre fra Silkeborg til Kibæk ved Herning i en mejetærsker fra 1965.

Ikke desto mindre var det præcis det, som 23-årige Rune Kjærsgård besluttede sig for i november 2017, efter han havde set en mejetærsker Claas Matador Standard med 10 fod skærebord på Den Blå Avis.

"Jeg har altid haft en interesse for landbrugsmaskiner, og jo ældre de er, jo billigere er de, så det var muligheden for at udleve drømmen", siger han.

Faktisk var det ikke planlagt, at han skulle købe den grønne hest, men da han kom forbi for at se den, kunne han ikke sige nej og betalte 8.500 kroner for at køre den hjem til gården.

"Jeg tjener ikke penge på min hobby, det er ren og skær for hyggens skyld", lyder det fra Rune Kjærsgård.

I slutningen af juli i år blev den 54 år gamle mejetærsker taget i brug, da familien høstede hvede på forældrenes 19 hektar hobbylandbrug nær Kibæk. Til hverdag læser Rune Kjærsgård til maskinmester i Aarhus, men det forhindrer ham ikke i at tage nogle lange køreture hjem til forældrene for at høste.

"Jeg er født på landet, og vi har altid haft et hobbylandbrug. Skråt overfor ligger min fars fødehjem, og det betyder, at min far og farfar har drevet landbrug sammen. Det gjorde de stadig, da jeg var helt lille, så jeg er nærmest født til altid at sidde på traktorer, og det er jeg ikke vokset fra", fortæller han.


Humøret er altid højt, når Rune Kjærsgård sidder på sin mejetærsker, der her tærsker vårbyg.

våd omgang høst

Til at aflevere kornet er det familiens Deutz 10006, som Rune Kjærsgård kørte hjem fra Fyn tilbage i 2015. Derudover har Rune Kjærsgård for nyligt arvet en traktor Volvo BM 350 fra 1966, og for 10 år siden arvede han også en traktor Farmall D-430 fra 1956 fra sine bedsteforældre. Sidstnævnte har været i familiens hænder siden 1962.

Alle maskinerne bliver vedligeholdt og brugt på forældrenes landbrug, hvor far Asger Kjærsgård dyrker vinterbyg, vårbyg og hvede.

"Der er lidt delte meninger om at lade maskinerne stå hos mine forældre. Det kniber med at have plads til at lade dem stå i tørvejr", fortæller Rune Kjærsgård. 

Til gengæld blev familien færdige med høsten i starten af august. Derfor er Rune Kjærsgård tilbage i indre Aarhus, hvor han har to et halvt år tilbage af studiet.

"Vi har fået høsten i hus, men det har været en relativ våd omgang med vådt korn. For hveden er det gået rigtig godt, som vi fik tørt i hus. Med en lille mejetærsker høster man ikke lige 10 hektar på et par timer, så vi gjorde det over nogle dage", siger han.


Rune Kjærsgård tager en tur rundt om sin seneste traktor i samlingen, en Volvo BM 350 Boxer, som han har overtaget fra sin bedstemors bror.

Med de indsendte fotos deltager Rune Kjærsgård i konkurrencen 'Skyd Høsten Bedst' .

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din høstsikkerhed og vær med i lodtrækningen om en super sej DJI Mavic Air drone til en værdi af 7850 kr.: www.landbrugsliv.dk

Faktaboks

Sådan gør du

Skyd høsten bedst:

Send dit mest skæve, underfundige, flotte, hyggelige eller stemningsfyldte billede ind.

Hver uge kåres en ugevinder, der vinder en skyd-høsten-lagkage. Alle disse billeder deltager i konkurrencen om hovedpræmien, der er en høstfest til en værdi af 25.000 kr.

Blandt alle yderligere indsendere trækkes lod om en iPad WiFi 32GB til værdi 2.280 kr. samt 5 x 1 valgfrit årsabonnoment på Mark, Kvæg, Svin, Kødkvæg eller TraktorTech, værdi op til 1.114 kr.

Skyd bedste video:

Skyd bedste høstvideo og vind et GoPro Hero6 kamera, værdi 2.590 kr.

Du kan deltage i alle konkurrencerne her:

www.landbrugsavisen.dk/skyd-2019

Emneord

Skyd Høsten 2019

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle