Kommende Seges-topchef: PtX-anlæg kan give en sidegevinst til landbruget

Vand er forudsætning for de kommende Power-to-X-anlæg, der ventes at skyde op de kommende år, som led i den grønne omstilling af samfundet. De massive mængder vand, som anlæggene har brug for, kan også blive til en sidegevinst for landbruget, mener Tom Heron, der er miljø- og regionsdirektør hos NIRAS, og fra 1. august bliver ny topchef for Seges Innovation.

En af de teknologier, som man satser stærkt på, skal nedbringe udledningen af CO2 i de kommende år er Power-to-X (PtX). Derfor er det ventet, at der skal bygges flere anlæg rundt om i landet, som kan omdanne grøn strøm fra for eksempel vindmøller i havet til brint. Den brint kan bruges direkte i lastbiler, færger eller industrien, men den kan også viderekonverteres til andre brændstoffer.

De kommende milliarddyre anlæg og tilhørende infrastruktur kan dog også ende med at få en væsentlig

Hvad er Power-to-X?

Power-to-X (PtX) dækker over teknologi, der producerer brændstoffer, kemikalier og materialer på baggrund af grøn brint produceret ved elektrolyse. 

Kilde: Energistyrelsen

sidegevinst for landbruget, når det kommer til vand. Det fortæller Tom Heron, der er miljø- og regionsdirektør i rådgivningsvirksomheden NIRAS, og fra 1. august bliver ny topchef i Seges Innovation. 

Når man taler PtX, så taler man nemlig om en teknologi, der har brug for meget store mængder vand. Fra Tom Heron, der er uddannet geolog, lyder det, at anlæggende derfor logisk bør placeres de steder, hvor der er mest vand til rådighed, og hvor vandet allerede i dag giver store udfordringer og risiko for væsentlige skader på vigtig infrastruktur og private ejendomme. 

- Vi er et land, der ligger relativt lavt, og vi har allerede nu problemer med for meget vand i landskaberne mange steder med. De problemer bliver kun større fremover. Så det er jo oplagt at tænke PtX ind som det sugerør, der suger vandet op fra landskaberne, siger Tom Heron, der altså gerne vil slå et slag for, at fremtidens vedvarende energistruktur tænkes meget mere sammen end man gør i dag med den samlede vandhåndtering i landskaberne.

Stigende grundvandsspejl

Siden 1988 er grundvandsspejlet i Danmark i gennemsnit steget med en meter. Det betyder, at når der er for eksempel er skybrud, hvilket sker oftere og oftere, så er der mindre plads i jorden til at absorbere nedbøren.

- Så lad os nu blive meget mere strategiske på samfundsniveau, og se på, hvor vandproblemerne er størst og bliver størst i fremtiden. Og så få placeret nogle PtX-anlæg der, siger Tom Heron, der nævner Herning og Holstebro, som eksempler på sådanne områder.

Han fortæller, at dette kan kræve, at man laver kabler fra havvindmølleparker, som skal levere den grønne strøm til PtX-anlæggene, som er måske 30-50 kilometer længere end man egentlig først havde tænkt sig.

- Men samfundsøkonomisk vil det være givet rigtig godt ud, hvis man får trukket vand ud af landskaberne i nogle af de mest vandlidende områder, fordi vi får beskyttet en masse værdier. Så er udgiften til ekstra kilometer kabel en rigtig god investering for samfundet., siger han.

Enorme mængder vand

For at sætte det i relief hvor meget vand, som PtX-anlæggene har brug for, så nævner han, at i Lemvig Kommune er der planer om at bygge et PtX-anlæg. Den kommunale vandforsyning i Lemvig indvinder årligt cirka to millioner kubikmeter vand til sine 22.000 borgere og virksomheder. Et kommende PtX-anlæg som er på vej i kommunen, som størrelsesmæssigt er i mellemklassen, har behov for 10 millioner kubikmeter.

- Det siger jo virkelig noget om, at det sugerør, som de her PtX-anlæg kommer med, det er altså noget, som virkelig batter, siger Tom Heron.

Vand kan bruges til vanding

Den årlige nedbør, som der altså bliver og mere af, er dog ikke jævnt fordelt ud over kalenderåret. Perioderne med tørke om sommeren bliver også længere. Her kan PtX-anlæggene også få en rolle i forhold til landbruget, mener han.

- Om sommeren er der nogle korte perioder, og det bliver værre i fremtiden, hvor landbruget har behov for kunstvanding. Vi bør samtænke PtX-anlæggenes behov for vand om sommeren med landbrugets behov for vand om sommeren, siger Tom Heron. 

PtX produktionen har også brug for vand i de tørre perioder og har dermed behov for enten at trække rigtig meget på grundvandsforekomster eller for at opmagasinere fra de våde perioder af året til om sommeren.

- Med en PtX udbygning i den skala som er nødvendig for at nå de nationale CO2 reduktionsmål, har jeg svært ved at se, at vi ikke må etablere bassiner eller nye søer til dette formål. Og i denne etablering bør vi indtænke landbrugets fremtidigt stigende behov for vand til sikring af afgrøderne i tørkeperioder. Uden at have regnet på det endnu, vil jeg mene, at den nødvendige ekstra investering til dette må være god samfundsøkonomi, siger Tom Heron.

De forskellige sektorer – her fødevaresektoren, energisektoren og vandsektoren – kan ifølge Tom Heron have vigtigt udbytte af at udnytte hinandens synergier.

- I min nye rolle i Seges (som Seges-topchef, red.) vil det blandt meget andet være denne type synergier mellem sektorer, som jeg vil søge at løfte til et strategisk niveau. Det er vigtigt, og vi er nødt til at slå flere fluer med vore smæk, siger han.

Relaterede

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle