Kommission: Flere udsatte unge og voksne skal i arbejde - landbruget har plads

Reformkommissionen ser et potentiale til at øge beskæftigelsen med mellem 3500 og 4500 fuldtidspersoner. En del af dem kommer formentlig til at finde arbejde i landbruget.

Flere udsatte skal i arbejde.

Det er konklusionen fra Reformkommissionen, der i sin nyeste ser et potentiale til at øge beskæftigelsen med mellem 3500 og 4500 fuldtidspersoner.

De skal findes blandt knap 200.000 personer på kanten af arbejdsmarkedet.

Det fremgår af kommissionens tredje rapport, der præsenteres tirsdag.

Her fremgår det også, at potentialet kan vise sig at være helt op i omegnen af 7000 til 9000 fuldtidspersoner.

Reformkommissionen blev nedsat af den forrige regering og fik til opgave at foreslå reformer, der "tager hånd om komplekse samfundsudfordringer".

I den nye rapport indgår en række anbefalinger til, hvordan udsatte, på kant af arbejdsmarkedet kan hjælpes i job.

- Det kan lyde af lidt i forhold til gruppens størrelse, men vi taler om en gruppe, der i årevis har været milevidt fra arbejdsmarkedet og i mange tilfælde ikke kan arbejde 37 timer om ugen, lyder det i rapporten ifølge Ritzau.

- Det handler om at bryde fødekæden fra udsat ung til voksen på kanten af
samfundet – og øge den sociale mobilitet, lyder det i rapporten.

Nye reformveje

  • Rapporten "Nye reformveje 3" med undertitlen "Nye veje for udsatte unge og voksne" er det tredje og sidste sæt anbefalinger fra Reformkommissionen.
  • Her har fokus været på de knap 200.000 unge og voksne, som befinder sig på kanten af arbejdsmarkedet. Heriblandt den gruppe af 42.000 unge i aldersgruppen 15-24 år, der hverken har job eller uddannelse.

En af anbefalingerne lyder, at borgere på kanten af samfundet skal have bedre rådgivning og kunne komme ud og arbejde i virksomheder, mens de har kontakt til det kommunale.

Kommunerne skal samtidig opleve, at kravene til dokumentation falder, og at der er en økonomisk gevinst ved at få flere i arbejde.

Begge tiltag, man hilser velkomne hos Landbrug & Fødevarer.

Administrerende direktør Merete Juhl, understreger, at landbruget og fødevaresektoren allerede tager mange udsatte og sårbare i job.

- Der er allerede mange landmænd og fødevarevirksomheder, som har positive erfaringer med et kommunalt samarbejde om job til unge og voksne med udfordringer i bagagen. Dem skal vi udvikle og udbrede i endnu højere grad, lyder det i en skriftlig kommentar.

Et eksempel er den vestsjællandske herregård DSI Kammergave, der både er et økologisk landbrug og et socialpædagogisk opholdssted til voksne med psykiatriske diagnoser.

Ifølge Merete Juhl fra L&F, skal myndigheder og virksomhederne landet over arbejde sammen.

- I fødevaresektoren arbejder vi allerede vi intenst på at finde den gode opskrift på et stærkt partnerskab med kommunerne i vores erhverv på tværs af hele landet, påpeger hun:

- Der er ikke en enmandshær i form af det offentlige system, som kan løse udfordringen alene. Derfor er det vigtigt, at vi på tværs af myndigheder, virksomheder og civilsamfundet bidrager med, hvad vi hver især kan. Det er også hovedpointen i Landbrug & Fødevarers vision for fremtidens medarbejdere og deres arbejdspladser.

Kommissionen vurderer, at dens anbefalinger for gruppen på knap 200.000 personer kan øge den samlede produktivitet i en størrelsesorden af to til tre milliarder kroner.

/kold
 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle