Kommunal-politikere i opråb: Naturlovgivning er skadelig for både natur og landbrug

Mindre rigide love kan få landmænd til at lave mere natur, fordi de ikke skal frygte for fremtiden, lyder det fra Venstre-borgmester og socialdemokratisk viceborgmester i fælles opråb til Christiansborg.

Den nuværende beskyttelse af natur i husdyrloven er hverken gavnlig for natur eller for landbruget.

Det mener borgmester Mogens Gade (V) og teknik og miljø-formand Jens Christian Golding (S) fra Jammerbugt Kommune.

Derfor var de torsdag i virtuelt foretræde hos Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg, hvor nordjyderne appellerede til at få noget sund fornuft ind i lovgivningen.

Konkret er tale om lov til beskyttelse af natur, der betyder, at landmænd kan blive begrænset i at udvide eller miljøoptimere deres bedrifter.

"Det duer ikke, at landmændene er bekymrede for at tage våde pletter på markerne ud af drift, fordi eventuel natur på det sted kan betyde, at man ikke længere kan få en miljøgodkendelse. Det får vi hverken mere natur eller mere moderne og miljørigtigt landbrug af", siger Mogens Gade til LandbrugsAvisen.

fuldstændig tåbeligt

Konkret har de en sag fra lokalområdet, hvor en mælkeproducent med 660 malkekøer er blevet låst helt fast, efter han har ladet en gammel kridtgrav vokse til natur.

De nordjyske politikere mener, at man med en mere fornuftig lovgivning på området kan få landmændene til at lave mere natur uden at skulle frygte for fremtiden.

"Den landmand har gjort mere for naturen, end han behøvede, og nu bider det ham i halen. Der er 30 arbejdspladser på den gård, som er i fare. Det er fuldstændig tåbeligt", siger Jens Christian Golding og fortsætter:

"Vi ønsker os en lovgivning, der ikke er så rigid, så vi kommunalt kan lave nogle aftaler om, at landmændene kan lave mere natur, uden de skal tænke på, om det får indflydelse på hans bedrift på sigt".

afvikling frem for udvikling

Tidligere har Landbrug & Fødevarer og Danmarks Naturfredningsforening i et fælles udspil appelleret til at ændre lovgivningen.

Det vægter højt for Mogens Gade, der understreger, at Jammerbugt Kommune både er en landbrugskommune, men også en naturkommune.

"Vi har et ønske om, at landbrug og natur kan leve i samdrægtighed. Lige nu betyder naturbeskyttelsen, at veldrevne landbrug er nødt til at lave afviklingsplaner fremfor udviklingsplaner", siger borgmesteren.

Seges anslår, at der på nuværende tidspunkt er omkring 300 bedrifter landet over, der er låst af særlig natur i nærheden. Landmændene må ikke flytte en mursten på bedriften, og det betyder ofte, at man ikke har andet valg end at slide gården ned.

"Så kan det være, de synes, det er få, som da de slagtede minkbranchen, som de heller ikke synes var så mange. Det er bare sådan, at erhvervet kommer med store værdier, der bidrager til handelsbalancen og med arbejdspladser i kommuner som vores", siger Mogens Gade.

Emneord

politik

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle