Kommune forbyder spildevandslam med lavt PFAS-indhold

Morsø Kommune forbyder brug af spildevandsslam, selv om stofferne ikke overstiger grænseværdien. Landmand tager det helt roligt.

Et enigt Teknik- og Miljøudvalg i Morsø Kommune vedtog forleden at forbyde brugen af spildevandsslam som gødning, hvis slammet indeholder selv meget små mængder af de skadelige PFAS-stoffer.

Det skriver TV MIDTVEST.

Udvalget følger således administrationens indstilling, efter kommunen blev opmærksom på, at en af øens landmænd, Torben Gade Kristensen, havde brugt spildevandsslam fra Harboøre Rensningsanlæg, der indeholdt PFAS-stoffer.

En prøvekontrol af spildevandsslammet har vist, at slammet fra Harboøre Rensningsanlæg, som landmand Torben Gade Kristensen har brugt som gødning, har indeholdt de sundhedsskadelige PFAS-stoffer.

Selv om stofferne i spildevandet ikke overstiger grænseværdierne, og der derfor ikke som sådan er noget ulovligt i at benytte slammet til gødning, har politikerne besluttet ikke at tage nogen chancer, hvis den jord, der skal gødskes, ligger umiddelbart ovenpå eller tæt på grundvandmagasiner.

- Vi vil gerne passe godt på vores grundvand. Og vi kan ikke få 100 procents sikkerhed for, at de her stoffer ikke siver ned, siger Meiner Nørgaard, der er formand for miljø og teknik udvalget.

Landmand Torben Gade Kristensen tager forbuddet helt roligt.

- Så må jeg bruge handelsgødning i stedet for, siger han til TV MIDTVEST.

/rost

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle