Kommune: To grise er ingen bagatel - lille landmands miljøsag er behandlet efter reglerne

Det er efter bogen, at to grise, som ikke er nævnt i miljøtilladelse, udløste indskærpelse hos en landmand med erhvervsmæssigt dyrehold, forklarer kommune.

Else Marie Pedersen fra Hjallerup i Nordjylland har fået mange sympatiserende henvendelser, efter hun i LandbrugsAvisen 16. april fortalte om et miljø-mellemværende med Brønderslev Kommune.

Den 76-årige landmand fik til sin ærgrelse en indskærpelse efter et miljøtilsyn i efteråret 2021, fordi hun havde haft to frilands-fedegrise til eget brug gående i 11 uger.

Det, synes hun, var at gå i små sko, og den opfattelse deler mange, fortæller hun efterfølgende.

- Jeg har efter artiklen fået respons fra mange, der synes som jeg. At det er utrolig ærgerligt, at reglerne skal være så rigide, at to grise ikke kan komme under bagatelgrænsen. De er glade for, at jeg tog bladet fra munden, siger Else Marie Pedersen.

Pligt til at reagere

I Brønderslev Kommune synes man ikke, det er retfærdigt, at skytset bliver rettet mod kommunens administration af regler, der er fastlagt politisk og i lovgivningen.

- To grise kan virke som en lille ting, men der er et regelsæt, og når vi som kommune fører tilsyn, er vi nødt til at påtale ting, der ikke er efter reglerne, siger afdelingsleder Claus Riber Knudsen, Natur og Miljø i Brønderslev Kommune.

- Hvis man har et erhvervsmæssigt dyrehold og kommunen ved et tilsyn opdager noget, som ikke er en del af godkendelsen, så er vi nødt til at reagere.

- Jeg tvivler på, man i erhvervet generelt synes, at man bare kan have to grise gående uden viden om deres stald-og smitteforhold. Så er der jo ikke styr på de grise, tilføjer han.

Skiftende regler

Sagsbehandler Karin Holk, Brønderslev Kommune, vil ikke kommentere den konkrete sag men siger, at miljøreglerne på landbrugsområdet er så komplekse, at selv garvede medarbejdere er nødt til at slå op i reglerne fra sag til sag.

- Det er et ganske kompliceret område med regler, der dels kan være svære at forstå og dels har været meget skiftende over tid. Lige nu skal vi administrere tre, fire, fem forskellige overgangsordninger, og vi skal hele tiden holde styr på, om en sag hører under den ene eller anden, siger hun.

Skulle skære ned

Else Marie Pedersen har også undret sig over, at hun skal halvere sine 15 dyreenheder, fordi hun skifter 10 islandske heste ud med ammekøer.

Men det hænger sammen med, at alle ændringer i et erhvervsmæssigt dyrehold principielt kræver en ny godkendelse - og det kan man i visse situationer komme om ved, hvis man går ned i dyreenheder.

Nogle gange 50 pct. i andre situationer 30 pct. eller andet, - muligvis skyldes reglen, at man ønsker, folk skal over på det nuværende regelsæt, hvor fokus er på produktionsareal - ikke på dyreenheder, forklarer Karin Holk.

- Hver gang vi har en sag, skal vi ind og finde den husdyrgødningsbekendtgørelse, der var gældende, da tilladelsen blev givet.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle