Kommune har succes med forsøg: Syv ud af 10 landbrugsejendomme er blevet rottefrie

Esbjerg Kommune har succes med et forsøg, der skal begrænse antallet af rotter. Det skriver DR Syd.

Forebyggelse frem for bekæmpelse med gift.

Det er essensen af et nyt forsøg i Esbjerg Kommune, hvor syv ud af 10 landbrugsejendomme er blevet rottefrie.

Det skriver DR Syd.

Ejendommene er blevet udvalgt til forsøget, fordi de i en årrække har været plaget af rotter.

Forsøget fokuserer særligt på forebyggelse og dialog med ejerne, og det har været med til at gøre forskellen, fortæller Torben Bergmann, der er miljømedarbejder og ansvarlig for rottebekæmpelsen i Esbjerg kommune.

"Forsøget har vist, at den øgede dialog med ejendommene, som har haft tilbagevendende rotteproblemer, har hjulpet i hele eksistensgrundlaget for rotterne. Det er dér, vi prøver at sætte ind, siger han til DR Syd.
Esbjerg er én af de kommuner, der har oplevet den højeste stigning i anmeldelser af rotter i Danmark. Det tal vil kommunen have ned, ligesom mængden af gift i landområderne skal nedbringes", siger Torben Bergmann.

"Vi har cirka 90 procent af vores giftforbrug i landzonen, så det er klart dér, vi har det største forbrug og dermed også det største potentiale i at nedbringe det", siger han.

Forsøgets 10 ejendomme er systematisk blevet gennemgået af en ekspert for at finde frem til, hvor rotterne trives bedst, ligesom der er blevet ryddet ud i alle hjørner.

Det forebyggende arbejde er også vejen frem, fortæller indehaver af Weile Skadedyrsrådgivning og førende ekspert på rotte- og museområdet, Peter Weile.

"Hvis man bare går ud og bekæmper med gift eller fælder og ikke gør noget ved de underlæggende problemer, får man rotter igen, og så er man lige vidt. Det sker mange gange, at man kommer til at høste rotter i stedet for at få dem udryddet", siger han til DR Syd.

Esbjerg Kommune skal nu beslutte, hvorvidt erfaringerne fra forsøget skal gøres til en fast del af rottebekæmpelsen
 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle