Kommune vil lave cykelsti i skov, der har låst landmand i 12 år

Udvalgt til weekend: Landmand må ikke bygge i nærheden af særligt beskyttet skov - nu vil kommunen bruge noget af skoven til cykelsti.

Et særligt beskyttet stykke skov klos op ad Christian Ihles mælkeproduktion har sat landmanden i en klemme.

Skoven, der beskrives som værende i god økologisk tilstand, er nemlig beskyttet under Natura 2000, og det vil sige, at den kun må tilføjes 0,7 kg ammoniak pr. ha. om året.

Christian Ihle vil gerne sænke sin nuværende udledning, der ligger på omkring 14 kg ammoniak pr ha, men da han med diverse miljøtiltag "kun" kan godt halvere sin udledning, må han slet intet gøre.

Samtidig planlægger Sønderborg Kommune at anlægge en cykelsti i nærheden, hvilket betyder, at en del af den særligt beskyttede skov skal fældes og lægges under asfalt.

"Det gør mig frustreret, og jeg forstår det ikke. Jeg kan ikke flytte en mursten pga. den skov, og nu fælder de så noget af den", siger Christian Ihle og tilføjer:

"Kan jeg ikke få lov at bygge på grund af skoven, så kan de da heller ikke anlægge en cykelsti".


Grafik: Ulf Skov Nielsen

Sur og rasende formand

Sønderborg Kommune skal som alle andre søge om at få lov at bygge, men da en cykelsti kommer "almenvellet til gode", får den, modsat Christian Ihle, sandsynligvis lov.

Hvor Christian Ihle er interesseret i at miljøforbedre sin bedrift og eventuelt flytte driften lidt væk fra skoven, er kommunens planer altså at fælde den.

Sagen gør Landbo Syd-formand Mogens Dall "sur og rasende":

"Det er nobelt og sikkert super godt at få lavet en cykelsti på strækningen. Det er jeg ikke imod", siger formanden og fortsætter:

"Christian Ihl får at vide af samfundet, at han ikke må rykke med et øre, men samme samfund vil så hellere have en cykelsti. Så er jeg egentlig ligeglad med, om det er en lille stump af skoven, som skal fældes. Enten er skoven særligt sårbar og skal beskyttes eller ikke. Man kan heller ikke være lidt gravid".


Foto: Alex Kristensen

Magtesløs landmand

Ifølge Seges står omkring 100 landmænd i samme situation som Christian Ihle.

De kan hverken udvide eller forbedre bedriften, ligesom den bliver så godt som umulig at sælge uden fremtidsudsigter.

Det var særligt med den nye husdyrlov i 2007, at der kom øget fokus på ammoniakudledning. Det blev fulgt op 2011 med skærpede krav til, hvor meget ammoniak, landmænd må udlede.

Selv startede Christian Ihle sin produktion omkring 1992.

"De her krav er jo kommet længe efter, jeg byggede min bedrift. Man beder os efterleve en masse krav, men jeg har jo ikke en chance", siger Christian Ihle, der har godt 150 køer med opdræt:

"Og der har vi stået bomstille i 12 år. Vi har ikke kunnet lave nogen ændringer overhovedet. Havde jeg vidst det, var jeg ikke startet op".

Ingen hjælp på vej fra minister

Landbrug og Fødevarer har sammen med Danmarks Naturfredningsforening lavet flere forslag til, hvordan man kan hjælpe klemte landmænd som Christian Ihle.

I et fælles forslag skriver de: "DN og L&F anbefaler, at der etableres en opkøbsordning rettet mod de mest uhensigtsmæssige placerede husdyrbrug". 

Der bliver der dog ikke noget af under den nuværende regering, skriver miljøminister LEa Wermelin (S) i et skrifteligt svar til Landbrugsavisen.

"Regeringen har ikke planer om at indføre en opkøbsordning", lyder det.

Man kan læse hele historien i Landbrugsavisen nr. 18.

Faktaboks

Politisk langgaber:

  • Både Dansk Folkeparti og Venstre har i flere år forsøgt at få ændret loven, men uden held.
  • Daværende landbrugsordfører for Socialdemokratiet Simon Kollerup sagde i juni 2018, at han så det som fornuftigt at "finde mere fleksible tilgange til det her".

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle