Konkurser i landbruget på vej ned: Højere grisepriser skal holde flere fra døren

Antallet af konkurser i landbruget faldt i juni, sammenlignet med året før. Og det kan indikere at antallet, efter en lille pause, er på vej ned.

I Juni var der syv konkurser indenfor branchegruppen landbrug, skov og fiskeri, og det er en nedgang fra 12 konkurser i samme måned i 2021.

Det viser de seneste konkurstal fra Danmarks Statistik. 

Af hensyn til sæsonmæssige udsving er det dog en fordel at måle antallet af konkurser som løbende 12 måneder, for at tegne det bedste billede af situationen. Det forklarer Erhvervsøkonomisk chef i Seges, Klaus Kaiser:

- Målt på denne måde, faldt antallet af konkurser til 98 mod 104 for en måned siden. Tallene kan indikere, at antallet af konkurser i landbruget efter en lille pause er på vej ned igen, udtaler Klaus Kaiser i en skriftlig kommentar. 

- Konkurstallene dækker både landbrug, skovbrug og fiskeri, men landbruget langt hovedparten af konkurserne. Faldet i juni ses også kun inden for landbruget, skriver han.

Han henviser til nedenstående graf, som viser, at den mest markante udvikling på konkursområdet sker indenfor kvægbruget, hvor der har været et løbende fald i antallet af konkurser siden starten af 2019.

- Det skyldes en forbedring af bytteforholdet, og gennem 2021 og 2022 har forbedringen af bytteforholdet taget fart, på trods af stærkt stigende omkostninger. Det afspejler sig i et markant fald i antallet af konkurser. Der er udsigt til et fortsat gunstigt bytteforhold i de kommende måneder, så der er gode chancer for, at antallet af konkurser kan komme endnu længere ned, siger Klaus Kaiser. 


Den mest markante udvikling ses indenfor kvægbruget. Grafik: Klaus Kaiser

Forventer højere grisepriser

Desuden har planteproducenterne også et fornuftigt bytteforhold for tiden, og tendensen er også fortsat faldende her. Dog ikke i samme tempo som indenfor kvægbruget. 

- Anderledes ser det ud i grisesektoren, hvor bytteforholdene er ganske ringe i øjeblikket, hvor griseproducenterne er ramt af meget høje omkostninger, uden at afregningspriserne er steget tilsvarende. Men indtil videre har vi været forskånet for voldsomme stigninger i antallet af konkurser.

- Det er fortsat Seges' vurdering, at grisepriserne kommer tilstrækkeligt højt op over sommeren til at neutralisere forringelsen af bytteforholdet, og hvis forventningerne holder stik, kan vi undgå en større konkursbølge i grisesektoren, siger Klaus Kaiser. 

Højeste antal på landsplan

Hæver vi os op fra landbruget, og ser på konkurstallene for hele landet, så bød juni på 259 af slagsen. Det er ifølge Ritzau det højeste antal konkurser siden april 2016, og har medført 1743 mistede job. 

Årsagen skal ifølge økonomer, som Ritzau har talt med, findes i coronahjælpepakkerne, som i nogle tilfælde har holdt hånden under virksomheder, som ellers ville være gået konkurs. 

Hjælpepakkerne er nu udløbet, og der skal derfor betales moms- og skattelån for omkring 35 milliarder kroner tilbage, forklarer Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom i arbejdernes landsbank. 

Desuden er priserne steget for alle, ikke bare forbrugerne, påpeger han:

- Producentpriserne er steget med svimlende 37 procent sammenlignet med for et år siden. Der er samtidig meldinger om mangel på materialer og arbejdskraft, og det kan presse de mest nødlidende virksomheder til at kaste håndklædet i ringen, siger Jeppe Juul Borre til Ritzau

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle