Konkursramt landmand: Jeg skulle være stoppet for mange år siden

Kvoternes afskaffelse blev dyr for Per Chresten Schmidt. Og da afdragsfriheden udløb, hang økonomien i en efterhånden tyndslidt tråd.

"Jeg skulle være stoppet for mange år siden i stedet for at være til grin. Jeg har arbejdet som en sindssyg for at få det til at lykkes".

Sådan føler 42-årige Per Chresten Schmidt fra Sydals i dag, efter hans mælkeproduktion, som han købte i 2002 som 23-årig, gik konkurs få dage før jul sidste år. 

Mælkeproducenten er en af de ni erfarne landmænd, som LandbrugsAvisen i denne uges avis kan fortælle er gået konkurs over en periode på under tre måneder fra sidst i oktober til januar. Konkurserne kom, efter der ellers ikke havde været en eneste konkurs på mælkeområdet siden juli sidste år.

Alle de ni mælkeproducenter havde været landmænd i mindst 18 år - nogle nærmede sig endda de 40 års jubilæum. 

Mælkekvoter startede økonomisk nedtur

For Per Chresten Schmidt, der ellers har været glad for at være landmand, har de seneste år været barske, når han ser tilbage på det.

"Det har ikke været sjovt i de sidste år. Det gik skævt, da kvoterne blev afskaffet. Siden da har det været op ad bakke. Jeg mistede hele min egenkapital, fordi de 8 mio. kr., som jeg havde købt kvoter for, skulle afskrives til nul over tre år", forklarer han.

Som teknisk insolvent steg renter og bidragssatser.

"Til at starte med lød det, at jeg havde jo råd til det. Da jeg så ikke længere havde råd, påpegede jeg, at så måtte de jo sættes ned. Men så satte de dem op en gang til". 

Slut med afdragsfrihed

De årlige gebyrer og renter endte med at stige med 700.000 kr. Alligevel kom det afgørende slag først, da afdragsfriheden udløb.

"Jeg skulle afdrage 1,9 mio. kr. mere om året fra i år, og det kunne ikke hænge sammen. Jeg troede på en løsning, men det var der så ikke mulighed for", fortæller landmanden.

Gården er nu solgt, og Per Chresten Schmidt mangler bare at tømme staldene med de over 400 køer.

Derefter står han tilbage alene med en gæld på mellem 16 og 20 mio. kr.

"Jeg føler mig lidt som en malkeko. Jeg havde ikke sat noget til side, men lod mig bare pumpe for penge", mener landmanden, der nu skal finde nyt sted at bo og en ny fremtid.

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle