Konkursramt stutteriejer afviser at have mishandlet heste

- Nu er jeg konkurs og færdig, udtaler John Byrialsen, der afviser at have mishandlet de heste, der sidste år blev fundet nedgravet ulovligt ved hans stutteri Viegaard.

I starten af juli 2023 begyndte en række billeder af magre og forsømte heste at florere på nettet, og siden har stutteri Viegaard ved Viborg og ejer John Byrialsen været i vælten.

Nu står ejeren selv frem og taler for første gang ud om de vilde måneder, der bød på demonstrationer, vold, trusler og gentagne politikontroller til dr.dk

John Byrialsen erkender, at de billeder, der fik hele sagen til at stikke af, ser ud "ad helvedes til", men at de fleste er taget i stutteriets "sygestald" og fremhæver flere eksempler, hvor hestene var under behandling.

Han afviser, at der har været decideret misrøgt eller vanrøgt "på nogen måde".

Mishandler du dine heste?

- Nej. Alle dem, der har været hos mig, ved, at jeg er meget dygtig til at håndtere heste og til at arbejde med dem, siger han til mediet.

Han fortæller, at sagen startede som en Facebook-krig, som dyreaktivister førte, og at den fik lov at eskalere. Han fortæller om trusler, blandt andet har han modtaget et brev fra en "loge af brødre", der ville have ham til at opgive sine dyr, for ellers ville hans "strak blive eksekveret". De havde vedlagt en kanyle i brevet.

Ved en stor politiaktion på stutteriet blev der i august sidste år fundet cirka 50 ulovligt nedgravede heste. Efterfølgende viste undersøgelser på Københavns Universitet, at hestene ikke havde tegn på udsultning. 

Hestene var døde over mange år og lovligt aflivet, forklarer John Byrialsen nu.

Også omkring 390 levende heste tilset. Nogle af dem har været udsat for uforsvarlig behandling, men ikke mishandling, konkluderede myndighederne.

I de første syv måneder af 2023 førte uanmeldte tilsynsbesøg til fire sigtelser for overtrædelse af dyrevelfærdsloven for i alt 35 forskellige forhold.

Besøgene har ifølge politiet ført til et "større antal pålæg" om at forbedre dyrevelfærden.

Det omstridte Viegård Stutteri blev begæret konkurs tilbage i oktober, fordi det havde en gæld på over 17 millioner kroner til en dansk stålvirksomhed.

/kold 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle