Konsulent: 20 kr. for ekstra to uger i stalden - er det værd at gå efter?

Vægtspredning på grisene kan give udfordringer ved levering af slagtesvin.

Af Kirsten Kyndesen, svine- og miljørådgiver, Bornholms Landbrug

Hvordan håndteres de mindste slagtesvin i sektionen bedst i forbindelse med levering?

Skal de leveres ved en lavere vægt for at få tømt ud, eller kan det bedre svare sig at flytte dem og levere dem efter de har fået en uge eller to ekstra i stalden?

Vægtspredning på grisene kan give udfordringer ved levering af slagtesvin. Der vil altid være en pulje af grise, der ikke holder samme tempo vækstmæssigt som den resterende del af holdet og fortsat mangler et par ugers tilvækst, for at de kan leveres ved en fornuftig slagtevægt.

Undgå uro i andre sektioner

Som rådgiver anbefaler vi, at den sektionerede drift holdes af hensyn til smittetrykket i besætningen. Rådet er at levere den sidste rest grise til en lavere vægt fremfor at lave uro i andre sektioner.

I en besætning har man forsøgsvis lavet vejehold på restgrisene for at sætte tal på, hvad det reelt koster på tilvæksten at flytte dem tilbage i systemet.

Den første uge lå tilvæksten hos de tilbageflyttede grise på ca. 500 gram, mens den i uge to efter flytningen lå på godt 800 gram. Grisene blev altså sat væsentligt tilbage den første uge, for så at nå en rimelig tilvækst i den efterfølgende uge.

I dette tilfælde gav to uger ekstra i stalden ca. 20 kr. ekstra i dækningsbidrag på de pågældende grise. Det kan være værd at gå efter, men skal opvejes mod, hvor stor en gene det påfører grisene i det staldafsnit de flyttes til – hvis der ikke er en opsamlingsstald.

Når grisene rykkes tilbage i systemet kan det både øge smittepresset og stresse de andre grise.

Det anbefales at være skarp på sorteringen i startfasen, så vægtspredningen minimeres ved levering.

Derudover skal man planlægge produktionsforløbet og være i dialog med leverandøren af smågrise. Er der udsving i leveringsvægten – er der behov for at rykke et hold mv.
 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle