Konsulent: Koncept slagtesvin har øget DB med 30 kr. pr. gris - og det bliver bedre
De væsentlige årsager til den forbedrede økonomi er faldende foderforbrug og dødelighed samt øget tilvækst og kødprocent.

Af Jakob Nielsen, svinerådgiver, VKST Husdyr & Miljø 

I Produktionskoncept Slagtesvin har vi nu 19 besætninger med, der i gennemsnit har øget DB med 23 kr. pr. produceret gris siden start. Seks besætninger er med tørfoder og 13 besætninger er med vådfoder.

Grise, der er indsat i 4. kvartal 2017, kommer ud med et øget DB på 30 kr. pr. gris, og vi ser forsat en positiv trend.

De væsentlige årsager til den forbedrede økonomi er faldende foderforbrug og dødelighed samt øget tilvækst og kødprocent.

I 4. kvartal 2017 ligger niveauet på:

  • 2,63 FE/kg (30-110 kg)
  • 1.005 gram tilvækst
  • 2,2 procent døde
  • 61,8 procent kød

De første 12.000 grise, der er indsat efter nytår, tegner endnu bedre, men vi er ikke færdige med at slagte på dem endnu.

Fígur 1. Udvikling i foderforbrug i besætningerne, FE pr. kg

Koncept for slagtesvin breder sig: Vores mål er 1.100 gram pr. dag og 2,5 FE pr. kg tilvækstSvin Torsdag 12. april 2018 · 08:24

 

Figur 2. Udvikling i daglig tilvækst i besætningerne, gram pr. dag

Sådan bruges konceptet i dagligdagen

Besætningerne registrerer foderoptag, tilvækst, dødelighed, formaling og udtørring direkte i en dropbox.

Herfra følger rådgiveren tallene eller sikrer, at besætningen får fulgt op på tallene, hvis ikke der er registreret noget.

På den måde forholder både besætning og rådgiver sig til produktionsniveauet minimum hver 14. dag, og der bliver sat ind, hvis ikke grisene præstere som målsat.

Fem ting vi ikke går på kompromis med 

Generelt stilles der høje krav i konceptet for at være sikker på at opnå en bedre økonomi. Overholdes kravene ikke stopper samarbejdet. 

  • 1. Teknikken i anlægget skal gennemgås af ekspert så den virker korrekt (fodercomputer, male/blandeanlæg, klimastyringer og teknik til opfølgning)
  • 2. Genetikken stammer fra indkøbte polte eller kernesstyring
  • 3. Stalden er vasket med sæbe, desinficeret og udtørret så gulvtemperaturen er 22 grader ved indsættelse
  • 4. Foderet er optimeret efter Seges-normer, herunder ekstra aminosyre ved lavt foderforbrug
  • 5. Formalingen skal tjekkes og vejes hver 14. dag med minimum 70 procent under 1 mm. Kun højere formaling hvis USK viser høje maveindex

 
 

Faktaboks

Produktionskoncept Slagtesvin er udviklet i et samarbejde mellem Seges, den lokale Svinerådgivning, dyrlæger og slagterier.   

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle