Konsulent: Tjek rapsmarken - jordlopper er fulgt med efterafgrøder nord på
Rapsjordlopper er en stadig stigende trussel i det nordjyske. Angreb ses ofte i marker med raps eller efterafgrøder som tidligere naboer, oplever Agri Nord Planteavl.

Engang kom rapsjordlopperne ikke længere end til Vejle.

De dage er ovre, og den lille jordloppe ses i stadig større omfang også i det nordjyske.

Det er især i marker, hvor der året før har været raps eller anden korsblomstret afgrøde så som efterafgrøder i nabomarken, at skadedyrene ses, fortæller Agri Nord i en pressemeddelelse.

"Efterhånden som mængden af efterafgrøder er steget, er risikoen for angreb af rapsjordlopper også steget," siger teamleder i Agri Nord, Poul Madsen.

Mange glemmer truslen

I disse dage må han og kollegaerne i planteavlsafdelingen minde mange kunder om, at de skal undersøge markerne for rapsjordlopper.

"På disse kanter sidder bekæmpelse af rapsjordlopper endnu ikke helt på rygraden, så mange glemmer det," siger Poul Madsen.

Man kan undersøge marken for huller i bladene, og man kan få et billede af antallet ved at opsætte gule, plastik-fangebakker.

"Vi ser meget lokale angreb, så man er nødt til at tjekke sine egne marker," siger konsulenten.

Finder man rapsjordlopper, kan de bekæmpes med et pyrethroid-middel.

Kan halvere udbyttet

Angreb af rapsjordlopper er ingen spøg. De små lopper lægger æg, der klækkes til larver, som borer sig ind i planternes bladskede.

Larven suger derefter al næring væk fra nye blade, og planten går i stå. I værste fald visner den.

Selvom planten er angrebet af larven, kan den nogle gange få held til at sætte et enkelt, nyt skud til foråret, men andre gange rådner planten væk.

"Selvom det er et lille dyr, så kan den halvere udbyttet. Det er derfor en beskeden forsik-ringspræmie, det koster at bekæmpe loppen i efteråret for at sikre sin afgrøde," siger Poul Madsen.
 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.