Konsulenter klager over utålelige arbejdsforhold - "politikernes skyld"

"Bægeret er fuldt", lyder det fra planteavlskonsulenterne i Landbrugsrådgivning Syd. De er trætte af at være ’skraldespand’ for politikernes og myndighedernes kaotiske regulering af landbruget.

"Det skal ikke være nogen hemmelighed, at vi har talt om at nedlægge arbejdet. Men det vil jo gå ud over kunderne".

Det siger ledende planteavlskonsulent i Landbrugsrådgivning Syd, Rikke Kyhn.

Hun og hendes kolleger i LRS valgt i denne uge i stedet at sende et åbent debatindlæg til landbrugsavisen.dk med overskriften: »Massiv frustration og stressende arbejdsforhold hos planteavlskonsulenterne«.

Voldsom kritik

I indlægget retter konsulenterne en voldsom kritik mod politikere, Arbejdstilsyn og Landbrugsstyrelse for hver især ikke at tage hensyn til de menneskelige omkostninger, det giver på planteavlskontorene, når konsulenterne år efter år udsættes for hovsa-lovgivning, uigennemskuelige regler og fejlbehæftet og forsinkende administration.

Reguleringen er i følge konsulentene så uforudsigelig, at den gang på gang trækker gulvtæppet væk under landmændene og de konsulenter, der skal sørge for at implementere reglerne på en måde, der er til at håndtere for deres kunder, landmændene.

Ofret i studehandel

Det seneste eksempel, der har fået konsulenterne op i det røde felt, er finansloven og regeringens fremrykning af den målrettede regulering med voldsomt skærpede krav til efterafgrøder.

Her mener konsulenterne, at de er blevet sat til at ’implementere en politisk studehandel«.

"Lige pludselig er der lavet en lov med tilbagevirkende kraft. Vi er hele tiden på bagkant. Det er urimelige arbejdsvilkår og vi burde egentlig trække FNs verdensmål frem! Bægeret er fuldt", siger Rikke Kyhn.

Ønsker lovgivning

Konsulenterne opfordrer regeringen til at vedtage en lov, der indskriver hensyn til arbejdsvilkår ved at fastlægge en fast periode til at implementere ny lovgivning.

"Vi efterlyser lovgivning på området", skriver de.

De efterlyser samtidig et mere aktivt medspil fra Arbejdstilsynet og skriver, at de uden held har forsøgt at rejse problematikken overfor tilsynet.

"Når vi nævner stress på grund af urimelige deadlines fra det offentlige, bliver der ikke gjort noget ved sagen. Hvor skal man så henvende sig", spørger de rådvilde konsulenter.

Det svarer de

LandbrugsAvisen har indhentet kommentarer til konsulenternes kritik fra fødevareminister Mogens Jensen, Landbrugsstyrelsen og Arbejdstilsynet.

Fødevareminister Mogens Jensen udtrykker forståelse og medgiver, at der har været udfordringer på nogle områder.

Han er også klar over, at fremrykningen af den målrettede regulering har givet udfordringer, men fastholder, at den er nødvendig. Han opfordrer til at fastholde dialogen og finde fælles løsninger.

I Landbrugsstyrelsen mener vicedirektør Louise Piester, at plantavlskonsulenterne maler et alt for sort billede op af situationen - i realiteten fungerer det meste rigtig godt i styrelsen skriver hun.

Arbejdstilsynet melder også hus forbi i forhold til konsulenternes kritik. Det er ikke politikerne eller Landrugsstyrelsens ansvar, at konsulenterne er stressede. Det er deres egne arbejdsgivere, der har ansvaret for at tilrettelægge arbejdet, så ingen bliver syge af stress, skriver tilsynschef Ida Karup.

Læs alle svar her:

Læs svarene og kommentarerne i deres helhed her.

Fødevareminister Mogens Jensens svar.

Landbrugsstyrelsens svar ved vicedirektør Louise Piester i sin helhed.

Arbejdstilsynets svar ved tilsynschef Ida Karup med replik fra Børge Sørensen, direktør i Landbrugsrådgivning Syd.

Debatindlægget fra planteavlsskonsulenterne kan læses i sin helhed her.

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle