Konsulenter raser over ’elendigt’ it-system: Selvfølgelig skal frist for EU-ansøgninger forlænges

Der er brug for længere frist til EU-ansøgninger, men ikke pga af corona. Endnu en gang oplever frustrerede landbrugskonsulenter, at Landbrugsstyrelsens IT-system tast selv-service fungerer ’elendigt’.

Landbrugsstyrelsen har meldt ud, at man i lyset af corona-krisen er klar til at overveje 14 dages længere frist til at indende EU-ansøgninger.

Det er der helt klart behov for, men det skyldes ikke corona-krisen men det sædvanlige problem: At Landbrugsstyrelsens IT-systemer og tast selv-service, som konsulenterne skal udfylde og indsende for landmændene, langt fra fungerer tilfredsstillende.

Det er meldingen fra række planteavlskonsulenter, LandbrugsAvisen har talt med.

"Elendig performance"

I Landbo Limfjord har planteavlskonsulent Per Aggerholm skrevet en rødglødende mail om situationen til LandbrugsAvisen.

"Det er flot, at ansøgningsrunden kører videre på trods af corona. Men kører tast selv? Svaret er et rungende nej. Vi brugere (konsulenter) er efterhånden så smaskhamrende trætte af den elendige performance, som tast selv udviser - også før corona"!

Per Aggerholm henviser til, at der har været problemer med tast selv fra ansøgningsrundens start: Der kunne ikke oprettes skemaer til overdragelse af betalingsrettigheder, IMK-markkort kørte langsomt og ustabilt og tast selv har været ’nede’ hele og halve dage og weekender.

Corona er ikke årsagen

"En udskydelse af ansøgningsfristen har intet at gøre med svære vilkår og hjemmearbejde. Hvis tast-selv varet stabilt program, ville der ikke være behov for at udskyde fristen«, skriver Per Aggerholm bl.a.

Han tilføjer, at betænkeligheder om, hvorvidt en fristforlængelse kan give problemer for udbetalinger i den anden ende, er meningsløse.

"Hallo, hvis ansøgninger ikke kan sendes ind til tiden grundet et elendigt tast selv, så er der jo ingen støtte i udsigt alligevel".

"Vi skal naturligvis have en udsættelse"!

Behov for stabilitet

Samme budskab lyder fra chefkonsulent Søren Greve Olsen, LandboNord.

"Det, vi har brug for, er hurtigere og mere stabile systemer, for fristforlængelser hjælper ikke, hvis ikke vi kan få skidtet til at køre".

Søren Greve Olsen efterlyser, at Landbrugsstyrelsen afsætter flere ressourcer til at holde tast selv kørende - også i weekenderne.

"Vores folk er trætte af at møde ind på søndage eller om morgenen kl. 5 eller 6 - og så kan de ikke få noget fra hånden, fordi systemet kører langsomt".

"Det er meget frustrerende for planteavlskonsulenterne, at vi ikke kan planlægge vores arbejde. Selvfølgelig vil vi gerne have den fristforlængelse, men vi ønsker en fristforlængelse på mindst 14 dage OG et system der virker".

"for sent i år"

I Landbrugsrådgivning Syd er harmen også stor.

Her sad konsulenter klar kl. 7:40 lørdag morgen for at lave ansøgninger. Men systemet virkede ikke, og først søndag kom ny driftsstatus, skriver chefkonsulent Rikke Kyhn, som henviser til, at der de senere dage har været flere nedbrud og "ikke ret mange muligheder for at komme på og lave ansøgninger siden torsdag i sidste uge".

Rikke Kyhn frygter, at det er for sent at rette op på dette års ansøgningsrunde men opfordrer Landbrugsstyrelsen til fremover at afsætte flere ressourcer til IT for at "holde på de gode og højkompetente folk".

"Det er dog for sent i år, men jeg håber, styrelsen snart vil indse det og sadle om og få gjort de rigtige tiltag", skriver Rikke Kyhn.

Kort frist

I LandboSyd peger planteavlskonsulent Jens Good på, at fristen for EU-ansøgninger 17. april år er en ekstraordinært kort frist.

Også han bakker op om at forlænge fristen men han tror, at bare en uge vil gøre underværker.

"De sidste 14 dage før fristen udløber arbejder vi nærmest i døgndrift og vi kan faktisk ikke holde til det ræs i mere end tre uger".

"Det er min personlige mening, mange af mine kolleger vil gerne have 14 dage", tilføjer Jens Good.

20.000 er sendt ind

Landbrugsstyrelsen understreger, at styrelsen allerede nu har modtaget 20.000 EU-ansøgninger.

Det mener Jens Good imidlertid ikke, man kan tage som udtryk for, at konsulenterne kan arbejde effektivt med EU-ansøgningerne.

Han tror, det relativt høje antal indsendte ansøgninger skyldes, at en del deltidslandmænd, som selv laver deres ansøgninger, er sendt hjem fra arbejde på grund af corona-krisen

"Hvis de har haft fri fra arbejde i 14 dage, har de måske haft god tid til at arbejde med EU-ansøgningerne".

LandbrugsAvisen forsøger at få en kommentar fra Landbrugsstyrelsen snarest.

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle