Konsulenter trækker i arbejdstøjet, når landmanden bliver syg

Syv svine- og kvægkonsulenter hos Velas er klar til skifte rådgiverrollen ud med staldarbejde, når landmænd har brug for en hjælpende hånd.

Når svinerådgiver Ghita Pedersen, Velas, i disse dage sætter sig ind i bilen kl. 6 om morgenen for at køre på arbejde, er det ikke for tage ind på kontoret. I stedet kører hun ud til en svineproducent for at arbejde som midlertidig driftsleder af løbe- og drægtighedsstalden.

Landmanden er selv kommet til skade og mangler en mand m/k i stalden. Så kontaktede hun Ghita Pedersen, som hun kender i rollen som rådgiver fra pattegriseprojektet PattegriseLIV.

Hun var straks klar.

Skifter rolle

"Jeg ved, hvordan tingene fungerer. Så jeg træder bare ind i en ny rolle og siger: Fint nok, så arbejder vi", siger Ghita Pedersen.

Hun arbejder fuld tid på bedriften i tre dage i denne uge og fortsætter formentlig på samme måde i næste uge, indtil landmanden er oven på igen.

Corona bekymrer

Ghita Pedersen har for tiden lidt mere tid i hverdagen til at påtage sig praktiske opgaver ude hos landmændene end ellers.

Corona-situationen betyder, at der er færre fysiske landmandsbesøg for fagkonsulenterne på kvæg og svin.

I stedet arbejder de med rådgivningen via digitale platforme som Skype og Teams.

"Vi kører stadig ud på nogle opgaver, men vi er også nødt til at passe på os selv - vi holder afstand og spritter af".

Spiser for sig selv

Når Ghita Pedersen som nu under corona-krisen er ude på en praktisk opgave med staldarbejde, arbejder hun derfor for sig selv i stalden og spiser sin frokost i bilen.

"Jeg skal jo passe på både ikke at smitte og ikke at få smitten. Vi får mange henvendelser fra landmænd: Hvad skal vi gøre, hvis vi alle sammen pludselig ligger syge"?

"Det her er noget, der bekymrer landmændene og det er den bekymring, vi gerne vil tage fra dem. Om det så er os, eller vi finder nogle andre, det er lige meget. Vi skal bare have passet de dyr", siger Ghita Pedersen.

Hun understreger, at den konkrete opgave ikke skyldes corona-smitte - men hvis og når der kommer den slags opgaver, er hun klar.

Syv rådgivere klar til ny rolle

Ghita Pedersen er én af i alt syv fagkonsulenter hos Velas, der er klar til at træde til i kvæg- og svinestalde hos landmænd, der akut mangler hjælp til arbejdet.

De fem svinerådgivere og to kvægrådgivere kommer selv fra det praktiske liv og er uddannede landmænd og/eller jordbrugsteknologer.

Ordningen var etableret inden corona-krisen, og opgaverne spænder bredt: Fra oplæring af nye medarbejdere, til større opgaver som at fylde et hul i bemandingen på to-tre måneder, eller en hurtig udrykning, når landmanden har en særlig en travl periode i marken.

"Så springer vi lige ud af rådgiverrollen og trækker i arbejdstøjet".

Ikke landbrugsvikarer

Ghita Pedersen understreger, at de arbejdende fagrådgivere ikke er konkurrenter til landbrugsvikarerne i vikarservice.

"Vi kører efter en anden takst end rådgivning, men vi er ikke dér, hvor vikarservice er. Vi skal ikke udkonkurrere dem".

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle