Kontroversielt forslag om at lynlufte høns afvises i Danmark

At hønsene lukkes inde er ærgeligt, men nødvændigt, mener landmænd. Derfor er det udelukket at »lufte« frilandshøns en enkelt dag for reglernes skyld.

I nat stoppede de fleste frilandshøns i Danmark med at lægge frilandsæg. Alle høns over 33 uger har været lukket inde i 12 uger, hvilket betyder, at deres æg nu tæller som skrabeæg.

Flere fjerkræavlere rundt omkring i Europa har bedt deres myndigheder om lov til at lukke hønsene ud en enkelt dag, så de 12 uger starter forfra.

Det oplyser Jørgen Nyberg Larsen, sektorchef i Danske Æg. Blandt andet har den franske brancheorganisation har anmodet om lov hos myndighederne, ligesom tyske fjerkræproducenter i flere delstater har anmodet om det samme. Den hollandske brancheorganisation har påklaget denne mulige praksis overfor EU. »Fra et dansk synspunkt er det at spille hasard med forbrugertilliden. Det er vi ikke interesserede i her,« siger Jørgen Nyberg Larsen.

»Det er vigtigt, vi er solidariske.«

Det er æggeproducent Bent Jepsen enig i. Han har 51.000 frilandshøns i Jernvedlund uden for Bramming.

»Det er en risiko, vi hverken kan eller må løbe. Det er vigtigt, vi er solidariske omkring det,« siger Bent Jensen til Landbrugsavisen.dk.

En anden landmand, der bliver ramt, er Anders Nøhr. Han driver et hønseri med 20.000 frilandshøns i Hobro.

Anders Nøhr mener, det er rimeligt, at hønsene skal gå inde.

»Det er ærgerligt, men det er også forståeligt. Alternativet er, at vores høns får fugleinfluenza - og det er meget værre,« siger Anders Nøhr.

»Fugleinfluenza er meget mere uoverskueligt«

Anders Nøhr’s æg bliver nu nedklassificeret til skrabeæg, hvilket betyder et tab på 16 øre per æg, han afsætter til Hedegaard-ejeren DANA Foods.

»Det finansielle tab ved at miste hele sin bestand til fugleinfluenza er meget mere uoverskueligt end 16 øre mindre i måske to-fire uger endnu,« fortæller Anders Nøhr. LandbrugsAvisen har tidligere talt med Otto Jensen, som har 24.000 frilandshøns i Tinglev. Det sønderjyske ægproducent risikerer et tab på 2600 kroner om dagen.

»Vores økonomi er baseret på, at vi får frilandsbetalingen,« fortalte Otto Jensen til LandbrugsAvisen.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle