Kornhøst skuffer New Zealands farmere

Høsten var nem, men færre kg og mindre kerner ærgrer New Zealands farmer.

I New Zealand skuffer kornhøsten, der startede i januar, og er kommet i hus i de sydligste egne i april og maj. Ganske vist gik den nemt, for det var fint tørvejr, men mængderne var ikke, hvad de skulle. Det beretter kornavler Brian Leadley.

Det sene forår og den tidlige sommer var våd og overskyet og det resulterede i udbytter under middel, og for mange farmere også kerner, der var mindre end normalt. De fleste har været lidt skuffede, men kunne dog glæde sig over gode høstbetingelser”, siger han.

Høje udbytter

New Zealand er ikke et kornland. Faktisk er den samlede produktion cirka én mio. ton eller cirka 10 procent af den danske kornproduktion. Kornarterne, der dyrkes, er hvede, byg og lidt havre.

”Vi har rimeligt høje gennemsnitsudbytter, og New Zealands har verdensrekorden i udbytte både i hvede og byg”, siger Brian Leadley.

Lige nu er det vinter i New Zealand. Det meste af vinterhveden er sået og veletableret efter et favorabelt efterår og indtil videre mild vinter.

”Det står rigtig pænt”, siger han.

Det meste af brødhveden og byg sås først til foråret.

Bedre pris

New Zealandske farmere glæder sig over prisudviklingen på korn.

Prisen er steget 12-15 procent de seneste 18 måneder og prisen er omkring 152 kr. pr. hkg.

”Det er lidt mere end produktionsomkostningerne, men vi så gerne flere prisstigninger, for omkostningerne er steget på grund af miljøkrav i forhold til gødning og vanding”, understreger han.

New Zealand er et importland, når det gælder korn og for den sags skyld også gødning og kemi.

 

Gennemsnitsudbytter

Gns. Kornudbytte, kg pr. hektar, 2015-2017BygHvede
New Zealand6.9749.244
Danmark5.8987.800

Kilde: FAO

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle