Kornpriserne er på vej op

Vejrlig modgang på den nordlige halvkugle støtter kornpriserne. Syd for ækvator forsætter modvinden for den brasilianske vintermajs.

I midten af juli sluttede den prismæssige svækkelse, som ramte korn-markedet sidst i maj. Der er flere årsager til den igangværende optur.

Modgangen fortsætter for den sent såede og ekstremt tørkeramte brasilianske safrinha majs (= vintermajs), som normalt står for 75 pct. af den brasilianske majsproduktion. I de sydlige områder er den nu blevet ramt af nattefrost i en periode, hvor 60 pct. af afgrøderne er i den følsomme bestøvningsfase.

For blot nogle måneder siden forventede man en produktion på 109 mio. ton. Nu ligger de seneste lokale estimater på 85-90 mio. ton. Det siger lidt om de brasilianske udfordringer, at de har købt 8 laster à 60.000 ton majs fra Argentina til akut afhjælpning af den interne majsforsyning. Brasilien er normalt verdens næststørste eksportør af majs.

Største majseksportør

Med problemerne i Brasilien kræver den pressede majsbalance en meget vellykket US-avl. USA er verdens største majseksportør. USDA har regnet med et rekordudbytte på 11,3 ton pr. ha i deres indledende estimater for den amerikanske majsproduktion. Trods dette forventes US-slutlagrene kun at blive 8,1 pct. af forbruget. Kun tre gange siden 1960 har lagrene været under 8,0 pct.

Det synes dog mere og mere urealistisk, at USDAs høje udbytteforventninger bliver indfriet. Tilstanden af majsafgrøderne ligger aktuelt noget under sidste års, hvor udbyttet ’kun’ blev 10.8 ton pr. ha. Sættes udbyttet til det samme som sidste år, bliver slutlagrene - alt andet lige - kun på 5,4 pct., hvilket vil være det næstlaveste majslager i over 100 år!

Ukraine har på få år har udviklet sig til at være verdens fjerde største majseksportør, så det er ikke ligegyldigt, hvorledes deres avl ender. Slet ikke i år, hvor der bliver tabt 20-25 mio. ton majs i Brasilien, og stolen vakler under den amerikanske produktion. Potentialet i den ukrainske produktion er fortsat højt efter en sæson med medvind, men i sidste uge ramte meget høje temperaturer majsen i blomstringsfasen, hvilket kan ødelægge mulighederne for at indfri det nuværende høje udbyttepotentiale.

Bundlinjen er den globale majsproduktion, som er under alvorligt pres. Med et forbrug, der fortsætter op, er der intet der tyder på, at majsen bliver billig i år – tværtimod.

Elendig hvede i Nordamerika

Vender vi blikket mod hvede-markedet, er fokus på den langvarige hedebølge og tørke i det nordvestlige USA og den canadiske prærie. Det har ramt de store vårhvede-områder i USA, hvor 63 pct. af afgrøderne nu karakteriseres som ’dårlige til meget dårlige’.

Vi skal helt tilbage til 1988 for at finde ringere vårhvede i USA. 35 pct. af den amerikanske hvedeavl er vårhvede. I Canada går det tilsvarende voldsomt ud over vårhvede, havre og byg. Canada er verdens femte største eksportør af byg, fjerde største af hvede og verdens suverænt største eksportør af havre.

20 pct. af den russiske hvede er nu høstet, og resultaterne er stadigvæk skuffende. USDA satte i deres julirapport den russiske hvedehøst til 85 mio. ton. Det russiske analyseinstitut ’Sovecon’ mener nu, at 82 mio. ton er mere realistisk. Amerikansk baserede AgResource sætter produktionen til 77-81 mio. ton. I alle tilfælde peger pilen nedad.

Maltbyg-markedet

Med udsigt til en stor europæisk produktion blev maltbygprisen sendt retur i starten af juli. Prisen er nu igen steget og ligger i skrivende stund på 150-153 kr pr. hkg ab gård i januar. Prisstigningen kommer dels fra et generelt stærkt kornmarked, men også fra kvalitetsfrygt i Frankrig.

I næste uge kan I se frem til en orientering om det glohede rapsmarked og en sojapris, som nu igen kigger opad.

Faktaboks

Stigende nervøsitet

  • Alt i alt spores en stigende nervøsitet for den globale korn-forsyning. For blot en måned siden var der ’kun’ var problemer i Brasilien – nu er forsyningen betydeligt mere udfordret, især af majs, men hveden går bestemt ikke ram forbi. Hos de store eksportnationer er Ukraine og Europa de eneste steder, hvor produktionsforventningerne af hvede stadigvæk er intakte. Regn i Frankrig har dog skabt kvalitetsfrygt, mens de voldsomme regnskyl i Tyskland ikke har ramt de primære landbrugsområder. Aktuelt kan der opnås 136-139 kr. pr. hkg for hvede ab gård i januar og omkring en femmer mindre i leveret høst. Der er mere opadgående i vente på kornmarkedet.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle