Kreditformand: Bankunionen vil være en ulykke for Danmark

Et overnationalt banktilsyn vil ødelægge det danske kreditsystem, mener professor Nina Smith

"Jeg plejer at stemme ja til det meste, der har med EU at gøre. Men hvis det kommer til en afstemning om dansk medlemskab af EUs Bankunion, så vil jeg stemme nej",

Det fastslog formand for Forenet Kredit Nina Smith, på Landbrugsdagen i Høng.

"Jeg er sikker på, at Bank-unionen vil smadre det danske realkreditsystem, som er blandt verdens bedste. Og jeg ved godt, at de inde i Nationalbanken ikke vil glade for at høre det, men jeg mener, at det vil være en ulykke for Danmark", sagde Nina Smith, der også er professor i nationaløkonomi, og tidligere økonomisk vismand. Og i øvrigt også er deltidslandmand med 22 tønder land på Djursland.

EUs Bankunion er en relativ ny EU-institution, der fungerer som et fælles overnationalt banktilsyn med fælles regler for afvikling af nødlidende banker. I Danmark har man endnu ikke taget endelig stilling til bankunionen, men Nationalbanken har meldt klart ud, at man støtter tanken med det overnationale tilsyn.

"Danmark har i dag en række særundtagelser, der betyder at vi har et billigt realkreditsystem. Dem tror jeg ikke, at vi kan få lov til at beholde, hvis vi får en bankunion. Uanset hvad politikerne lover", sagde Nina Smith og henviser til en endnu ikke offentlig gjort rapport fra Forenet Kredit, som har set på fordele og ulemper ved fælles EU-regler.

"Det er ikke skrevet i sten eller i Grundloven, at vi skal have et realkreditsystem. Så vi skal passe godt på det. Og det gør vi blandt andet ved at holde fast i, at vi skal tjene penge. Vi skal ikke sætte bidragssatserne ned og holde op med at tjene penge", siger Nina Smith.

"Vi bliver altid ratet på, at vi tjener penge. I dag har vi et Triple A, og det er forudsætningen for at udlandet vil købe vores obligationer. Hvis vi bliver dårligere rated, så stiger renterne og kurserne vil falde", fastslog Nina Smith.

Bæredygtighed

Knap 140 interesserede landmænd var mødt op på Høng Landbrugsskole til anden omgang af Landbrugsdagene, der holdes i fire byer rundt om i landet i denne og næste uge.

Temaet for årets landbrugsdage er ikke overraskende bæredygtig udvikling. Ikke mindst hvordan samspil og forståelse for bæredygtighed kan fastholde og øge den enkelte bedrifts konkurrencedygtighed.

Værterne bag arrangementet er Landbrug & Fødevarer, Nykredit, Østifterne og Forenet Kredit.

"Jeg må indrømme, at jeg for et års tid siden var blevet spurgt om alt det med klimaet, så vil jeg nok have tænkt, at det gik væk igen. Det var meget varm luft. Men vi er blevet klogere og vil gerne støtte den bæredygtige udvikling. Lige nu har vi ingen konkrete planer. Men spørg mig om et år. Vi skal nok komme tilbage", lovede Nina Smith.

"Danske landmænd skal være glade og stolte over deres andelsejede selskaber. De klarer sig nemlig rigtig godt i konkurrencen med aktieejede virksomheder", sagde Nina Smith, der drog paralleller fra de kendte andelsejede virksomheder som Arla, Danish Crown, DLG og Danish Agro og realkreditten som Nykredit og Forenede Kredit, der er de eneste foreningsejede realkreditvirksomheder.

"Landbruget og realkreditten er begge præget af andelstanken. Vi kommer af det samme. Og jeg vil sige, at foreningsejet har en fremtid. De store andelsejede virksomheder er et godt bevis på det", sagde Nina Smith og refererende til en ny CBS-rapport, der viser at foreningsejede kreditvirksomheder klarer sig mindst lige så godt som aktieejede virksomheder, fordi de kort sagt ikke tager så meget risiko og derfor klarer sig godt på den lange bane.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle