Krigen i Ukraine kan forårsage global fødevarekrise

Krigen i Ukraine kan forårsage global fødevarekrise

Allerede før krigen i Ukraine var en fødevarekrise under opsejling, blandt andet som følge en dårlig høst i flere områder og små kornlagre, påpeger seniorrådgiver på Københavns Universitet Henning Otte Hansen, der blandt andet forsker i fødevarekriser og prisbobler, til Videnskab.dk. 

Ruslands invasion af Ukraine har imidlertid sat yderligere skub i fødevarekrisen. Begge lande er store landbrugsnationer og står tilsammen for hele 29 procent af den globale eksport af hvede. 

"Vi ser helt sikkert tegn på en alvorlig fødevarekrise, fordi vi blandt andet har brugt mere korn, end vi har produceret det seneste års tid. Samtidig er energipriserne steget meget markant, og så følger prisen på hvede med op", vurderer seniorrådgiver Henning Otte Hansen ved Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet. 

De store kornleverancer er med til at mætte millioner af maver i Afrika og Mellemøsten, og store prisstigninger kan få fatale konsekvenser for den fattige del af befolkningen, der bruger en stor del af deres indkomst på fødevarer. 

Omtrent 10 procent af en danskes indkomst bruges på fødevarer, og de stigende priser vil derfor kunne mærkes på pengepungen. 

Men der, hvor en fødevarekrise for alvor vil sætte dybe spor, er i den fattigere del af verden, hvor helt op til 60 procent af indkomsten kan gå til fødevarer. 

Priserne på fødevarer i lande som Mellemøsten og Nordafrika er højere, end de har været i mange år, og det er lande, som i forvejen har haft svært ved at importere korn, da priserne var høje. De lande er dybt afhængige af den billige hvede, som Rusland og Ukraine har eksporteret, og som nu er nærmest bremset. 

For eksempel er Egypten den største importør af hvede fra Rusland; omtrent 80 procent af hveden kommer fra Rusland. Og i lande som Egypten, Tunesien og Algeriet er det tidligere set, at blandt andet stigninger i brødpriserne har ført til folkeligt oprør, skriver Videnskab.dk. 

Fødevarekrisen blev for eksempel nævnt som en af de underliggende årsager til det arabiske forår. I et studie fra 2012 fandt forskerne en sammenhæng mellem høje globale fødevarepriser og oprøret under Det Arabiske Forår. 

Økonom Maurice Obstfeld, der er tilknyttet Peterson Institute for International Economics i USA, uddyber til New York Times, at det ikke er "en stor overdrivelse" at sige, at verden nærmer sig en global fødevarekrise.

Blandt flere ting kan stigende priser og aftagende vækst skabe "bekymring om social uro i udbredt omfang", udtaler Maurice Obstfeld i samme artikel ifølge Videnskab.dk. 

Det er ikke utænkeligt, at de høje fødevarepriser kan føre til mere uro, lyder vurderingen ligeledes fra Henning Otte Hansen, der påpeger, vi med ret stor sandsynlighed skal forvente en større prisusikkerhed i flere år frem. 

"Der er et stigende forbrug af fødevarer, befolkningen vokser, og det er blevet sværere og sværere at producere mere korn, hvilket i sidste ende kan give flere prisvariationer", slutter Henning Otte Hansen. 
Verdens førende økonomier, G7 landende, sætter sig nu sammen for at drøfte risikoen for en fødevarekrise.

Hvad mødet fører med sig, er der endnu ikke en afklaring på.
 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle