"Man kan næsten ikke tro, det foregår i Danmark", siger formidler af landbrugspraktikanter Viktoria Pydorenko.
Unge i udlandet, der har søgt til Danmark som landbrugspraktikanter, mister de penge, de har betalt i visumgebyrer til danske ambassader.
Det er situationen, selv om de alle kan forvente et afslag, de selv er uden skyld i.
Det er konsekvensen af Udlændinge- og Integrationsministeriets beslutning om stop for opholdstilladelser til landbrugspraktikanter indført 3. februar.
"Man kan næsten ikke tro, det er i Danmark, det foregår", siger Viktoria Pydorenko fra det Herning-baserede formidlingbureau Danish-Ukrainian Connections.
I følge Viktoria Pydorenko svarer gebyret på ca. 1.500 kroner nogenlunde til det, ukrainske studerende har at leve for i to måneder. I andre dele af verden har beløbet endnu større betydning for de unge.
"På den måde tjener den danske regering faktisk på de fattige praktikanter fra Ukraine og andre lande".
Betaling for arbejde
Viktoria Pydorenko har henvendt sig til Udenrigsministeriet for at få myndighederne til at refundere pengene til de unge, men forgæves.
"De skriver, at de ikke betaler gebyret tilbage, for det dækker det arbejde, som ambassaden har lavet. Men når man får et afslag, som er begrundet i coronavirus, er det jo regeringens egen beslutning. Det er hverken mig eller praktikanterne, der har forårsaget det. De burde have de gebyrer tilbage uden diskussion", siger Viktoria Pydorenko.
Ambassadens arbejde er bl.a. at behandle ansøgningerne, optage biometri og sende ansøgningerne videre til Styrelsen for International Rekruttering (SIRI).
"Disrespekt"
Ole Ebbesen fra rådgivningsvirksomheden Ole Ebbesen Advice i Holstebro arbejder også med landbrugspraktikanter fra udlandet.
Ud over det uetiske i at lænse unge for penge, de ikke får noget for, finder han det ulogisk, at myndighederne har valgt, at SIRI skal annullere samtlige ansøgninger. Det betyder, at både praktikanter, arbejdsgivere, formidlere og SIRIs medarbejdere, som også har knoklet, skal starte forfra, hvis man senere vil genansøge.
"Det er disrespekt og ressourcespild hele vejen rundt. Man kunne have valgt at sætte dem i bero. Nu får vi en kæmpe sagspukkel, når de åbner igen: Dem, der genansøger, og dem, der løbende kommer til".
Ingen logik
Ole Ebbesen undrer sig også over, at man ikke fortsætter sagsbehandlingen i sager, hvor de unge allerede fuldt lovligt er kommet til Danmark og i ventetiden opholder sig hos herboende kærester eller familie.
"Jeg har lige talt med en ukrainsk pige, som er kommet herop for at gå til jobsamtale og besøge sin kæreste. Hun har ventet længe, fordi der var spørgsmål til hendes uddannelse. Nu har hun fået afslag og rejser hjem på søndag. I mellemtiden er hun fyldt 30 og kan ikke søge igen", siger Ole Ebbesen.
"Hun udgør jo ikke en større coronarisiko end du og jeg! Det hele virker så uigennemtænkt. Fakta er, at landmændene ikke kan få de nødvendige medarbejdere. De ringer og siger: Hvad pokker skal vi gøre?".
Faktaboks
Så meget tjener de
- Den overenskomstmæssige løn for udenlandske landbrugspraktikanter ligger mellem 11.444 kr. og 15.370 kr. om måneden efter alder, og hvor langt de er i praktikforløbet.
- Dertil kommer diverse tillæg for over- og weekendarbejde.