Kritik: Nyt IT-system kan ikke forudbetale støtte til pressede landmænd i nødsituationer

Det bliver ikke muligt at forudbetale landbrugsstøtte i det nye IT-system, der skal håndtere landbrugsstøtten fra 2023. Det undrer Venstre, der gerne så, at man i nødsituationer kunne betale landmænd a conto.

Skulle dansk landbrug igen løbe ind i en tørke, som vi så det i 2018, hvor mange landmænd bliver presset på pengepungen, så bliver det ikke muligt at få forudbetalt landbrugsstøtte.

Landbrugsstyrelsen er ellers ved at lave det helt nye IT-system, der skal håndtere støtten fra 2023, og derfor mener Venstre, det er oplagt at lave et modul, der kan forskudsbetale til landmændene i særlige situationer.

Men det kommer ikke til at ske, lyder det fra landbrugs- og fødevareminister Rasmus Prehn (S).

"Landbrugsstyrelsen har oplyst mig om, at det ikke vurderes fagligt hensigtsmæssigt, at der på nuværende tidspunkt etableres et forskudsudbetalingsmodul", skriver han i et svar til finansordfører Troels Lund Poulsen (V).

vil ikke løse problemet

Troels Lund Poulsen påpeger, at andre lande har mulighed for at udbetale støtte på forskud i særlige situationer, og han mener, at man endda bør rette det mod særlige driftsgrene, der kan blive ramt af noget uventet.

Men ministeren afviser.

"Det skyldes, at en udvidelse af den nuværende it-infrastruktur med et modul til forskudsudbetaling i udgangspunktet ikke vurderes at ville kunne løse problemer med pludseligt opståede likviditetskriser i landbruget", skriver Rasmus Prehn.

Samtidig lyder forklaringen, at det kan have negativ indflydelse på systemets generelle sagsbehandling, og det kan betyde, "at landbrugerne i sidste ende får deres penge senere i hånden".

målløs ordfører

Men den forklaring fatter Troels Lund Poulsen ikke en lyd af.

"Før gav man IT-systemet skylden for, at man ikke kunne lave en forudbetaling. Nu vil man så ikke bygge det ind i et helt nyt system til mellem 250 og 300 mio. kr.", siger finansordføreren og fortsætter:

"Det er en dårlig undskyldning for, at man ikke vil hjælpe erhvervet".

Men hvad skulle regeringens motiv dog være for, at man ikke vil hjælpe erhvervet i f.eks. en tørkesituation, som du siger?

"Det ved jeg heller ikke, og det er også derfor, det er så dumt. Hvorfor stiller man sig som minister tilfreds med en styrelse, der afviser at ville lave det her modul, det forstår jeg ikke. Jeg er i bund og grund målløs", siger Troels Lund Poulsen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle