Kritik: Svenske landmænd dømt for dyremishandling fik lov at beholde øko-status

Svensk dokumentar afslører, at 30 landmænd fik sanktioner for dyremishandling. Alligevel beholdt de deres Krav-certificering.

Trods domme og sanktioner for dyremishandling kunne 30 svenske landmænd fortsætte med at sætte økomærke på deres produkter.

Det afslører det anerkendte svenske dokumentarprogram Uppdrag Granskning, som publicservicestationen SVT står bag.

Selv om landmændene fik domme ved de svenske retsinstanser for at have overtrådt dyrevelfærdslovgivningen - eller ligefrem fik forbud mod at have dyrehold - kunne de nemlig fortsat anvende det svenske, statslige økomærke, kaldet KRAV, kan programmet dokumentere.

En af sagerne stammer fra 2019, hvor en inspektører på en gård i Uppsala fandt talrige undervægtige kalve. Et af dyrene var så afmagret, at det døde, før dyrlægen nåede frem.

Programmets journalister gennemgår, hvordan der helt tilbage til 2012 var advarsler til de lokale myndigheder og mejeriet Arla om dyrevelfærden. Alligevel beholdt gården sin Krav-certificering frem til lukningen i 2020.

"Når man kigger på dette tilfælde i bagspejlet burde vi have inddraget certificeringen meget tidligere", erkender adm. direktør i den statslige Krav-styrelse, Anita Falkenek i programmet.

Fakta-grundlag bestrides

Netop Krav-mærkningen skulle ellers stå som forbrugernes garanti for god dyrevelfærd, med både flere krav end de lovgivningsmæssige og også stærkere kontrol.

Imidlertid er det op til landmændene selv at indberette, hvis de får en sanktion på dyrevelfærdsområdet.

Anita Falkenek erkender, at det skete ikke er acceptabelt. Styrelsen vil nu gennemgå sine kontrolprocedurer.

Over for det svenske fagmedie ATL udtaler Krav-direktøren derimod, at styrelsen ikke kender til så mange tilfælde, som de 30 programmet omtaler. I nogle af tilfældene er der desuden tale om, at landmændene efter at have udstået et udmålt forbud eller sanktion mod dyrehold har genansøgt om certificering, hvilket de har fået.

Sidste år gik Uppdrag Granskning også i kødet på svensk mælkeproduktion, da programmet dokumenterede, at en Arla-gård gennem en årrække havde haft problemer med dårlig dyrevelfærd, uden at der blev skredet ind, så dyrene fik det bedre.

Der er omkring 2300 certificerede KRAV-bedrifter i Sverige. Programmet om certificeringen sendes onsdag aften på SVT.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle