Kritikere: MRSA-kursus er for nemt at gennemføre

For at begrænse svine-MRSA har myndigheder siden 1. januar udbudt et nyt obligatorisk onlinekursus. Dagbladet Information har taget testen på et kvarter og svaret forkert på alle testspørgsmål og alligevel fået et bevis.

Nu er der igen kritik af hygiejnekurset, Statens Serum Institut har lavet til landets ansatte på svinebrugene.

Som led i kampen mod smittespredning af MRSA skal de tage testen, men Dagbladet Information fremfører kritik af, at testen er for svag.

Selv om hygiejnekurset har en estimeret gennemførselstid på halvanden time, lykkedes det altså Information at klikke sig tilfældigt igennem det på 15 minutter. I den afsluttende test svarede Information rigtigt på nul ud af 12 spørgsmål.

Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet, mener, at det er et udtryk for, at MRSA-problemet ikke er noget, myndighederne prioriterer.

Professor ved MRSA VidenCenter ved Hvidovre Hospital Henrik Westh mener ikke, at samfundet eller svinemedarbejderne får noget ud kurset.

SSI og styrelse: Ansatte har interesse i MRSA

Brian Kristensen, der er fagchef i SSI og selv har været med til at udarbejde e-kurset, afviser kritikken. Han vurderer, at de personer, som kurset er tiltænkt, helt naturligt vil have en interesse i at vide mere om resistens, bakterier og smittefarer.

"Når man klikker sig igennem kurset, finder man jo ud af, at der kan være nogle konsekvenser for familier og bekendte, hvis man ikke passer på med MRSA. Det gør, at motivationsfaktoren bliver større for at forstå, hvorfor det er vigtigt at vide noget om de her ting", siger han til Information.

Han understreger, at det i sidste ende har været en politisk beslutning at udelade et krav om at bestå.

Hos Fødevarestyrelsen regner man ikke med, at folk vil klikke sig tilfældigt gennem kurset for hurtigt bare at modtage et bevis. Det forklarer souschef Stig Mellergaard.

"De fleste vil have en interesse i at lære de her ting og vil derfor gøre sig umage. Det er jo ikke unormalt med kurser, hvor man modtager et kursuscertifikat uden nødvendigvis at blive testet i, om man har fået noget ud af det".

Stig Mellergaard afviser, at MRSA er så stort et problem, som medieomtalen har kunnet give indtryk af.

"Smitte med MRSA kan selvfølgelig være alvorlig, men MRSA-debatten har været skruet op på et niveau, hvor den ikke hører hjemme. Forskningen viser, at det er relativt få mennesker, der bliver inficeret. MRSA har i en periode været talt op til at være en ny pest, og det er det ikke. Det er vigtigt at se det proportionelt,« siger Stig Mellergaard til avisen.

L&F: Overvej svarprocent

Landbrug & Fødevarer ser ikke noget problem i, at det endelige kursus har materialiseret sig i et forkortet onlinekursus.

"De, der arbejder i den danske svineproduktion, er jo ikke uden viden om deres hverv. Derfor handler det her kursus om at bygge oven på den viden, der allerede findes blandt folk i branchen", siger Per Olsen, der er veterinærpolitisk chef i Landbrug & Fødevarer, til Information.

Han sad selv med i arbejdsgruppen, der kom med anbefalingerne til kurset.

"Vi synes, det er et fint niveau, vi får lagt i det her kursus. E-læring er for mig bare en moderne læringsteknologi. Så det er fuldt forsvarligt", siger Per Olsen.

Han mener dog, man bør overveje det manglende krav om at bestå:

"Hvis man kan komme igennem med nul ud af 12 rigtige svar, er det selvfølgelig noget, vi gerne vil se på. Det kunne godt være en idé at indføre krav om en vis svarprocent, så der ikke er nogen tvivl om, man ved, hvad der er rigtigt og forkert, inden man får sit bevis", siger han til avisen.

Minister: Kurset er godt

Miljø- og Fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) skriver i et mailsvar til Information, at han mener, SSI har udviklet »et godt kursus«, og han skriver, at e-læringsformen giver større fleksibilitet end klasseundervisning. »Kursisterne kan tilgå kurserne alle steder med en internetforbindelse. Der er brugt megen energi på at diskutere kursets form, men det vigtige er jo indholdet,« står der i mailen.

Ministeren ser ikke noget problem i, at der i kursets endelige udformning ikke stilles krav om at bestå. »Helt grundlæggende er det ikke meningen, at det skal være et adgangsgivende kursus, men et vejledende kursus,« står der i mailen til Information.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle