Kritiseret medicinregel tolkes helt anderledes i Sverige: Minister kalder det "mere intuitiv rigtigt"

I Sverige bliver Veterinærforordningen fra EU ikke tolket på en måde, der kan føre til højere antibiotikaforbrug, som den gør i Danmark. Fødevareminister Rasmus Prehn siger nu, at man undersøger, om man i Danmark kan gøre som i Sverige.

Siden EU's Veterinærforordning trådte i kraft 28. januar, har flere politikere påpeget, at Fødevarestyrelsen burde have set mod Sverige, da de fortolkede reglerne fra forordningen i Danmark.

"Hvis de kan i Sverige, så kan vi vel også i Danmark. Nu handler det om at få boret det her til bunds, så vi om et halvt år ikke stadigvæk står med nogle tidsler", sagde blandt andet Socialdemokratiets dyrevelfærdsordfører, Anders Kronborg i sidste uge. 

Også Venstres medlem af Europa-Parlamentet, Asger Christensen, har tidligere kritiseret, at de danske myndigheder ikke så mod Sverige, da de implementerede den omstridte EU-fordning, der i nogle tilfælde kan føre til, at medicinforbruget stiger i for eksempel den danske slagtegriseproduktion.

Kritkken er affødt af, at de nye EU-reglers danske fortolkning betyder, at dyrlæger i Danmark skal give den mængde medicin og i de antal dage, der står i lægemidlernes indlægsseddel, og dermed kan de ikke afkorte behandlingen, selvom de vurderer det som muligt.

Til trods for implementeringen af EU's forordning i Sverige, så kan de svenske dyrlæge stadigvæk afkorte behandlingen af dyr, hvis de vurderer det.

Nu lyder det så fra fødevareminister Rasmus Prehn (S), at han også har blikket rettet mod Sverige. I en skriftlig kommentar til DR, siger han:

"Den svenske fortolkning er altså langt mere intuitiv rigtig. Når svenskerne kan, så bør vi i Danmark kunne det samme. Det undersøger vi lige nu. Jeg har skrevet et brev til EU’s sundhedskommissær Stella Kyriakides, som jeg venter svar på", lyder det fra ministeren.

Til DR lyder det dog samtidig fra Fødevarestyrelsen, at man har spurgt EU-Kommissionen, om reglen er fleksibel, så dyrlægerne kan afvige fra indlægssedlen, som man gør i Sverige.

Her har svaret fra EU-Kommissionen af flere omgange været, at indlægssedlen skal efterleves af dyrlægerne, fortæller Christian Strøyer, der er kontorchef i fødevarestyrelsens afdeling for dyrevelfærd og veterinærmedicin til DR.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle