Krogsgaard: Stor anerkendelse til Dan J. for støtte

Fødevareminister Dan Jørgensens opbakning til privat oplagring af svinekød under Ruslandskrise fortjener stor anerkendelse, siger Asger Krogsgaard.

Fødevareminister Dan Jørgensen har skrevet til EU-Kommissionen og opfordret til, at der oprettes en støtteordning til privat oplagring af svinekød under Ruslandskrisen.

Det initiativ fortjener stor ros og anerkendelse, siger Asger Krogsgaard, formand for Landbrug & Fødevarers virksomhedsside og næstformand i Landbrug & Fødevarer.

»Det er meget positivt, at Dan Jørgensen har skrevet til EU-Kommissionen - det er et initiativ, der i høj grad er tiltrængt med de udfordringer, danske svineproducenter er kastet ud i som følge af Ruslandskrisen,« siger Asger Krogsgaard.

Hurtig effekt

Asger Krogsgaard oplyser, at privat oplagring af svinekød tidligere har vist sig at have en hurtig og stabiliserende effekt på priserne.

»Det kan være en god hjælp til at hjælpe på likviditeten i erhvervet, indtil Ruslandskrisen forhåbentlig finder sin løsning, at vi får nogle varer af markedet, indtil markedet bliver normaliseret igen« siger Asger Krogsgaard.

Han understreger, at et brev fra Danmark alene ikke betyder, at der er sikkerhed for, at EU-Kommissionen følger opfordringen.

»Intet er afgjort, vi skal have flere EU-lande med. Men opbakningen fra Dan Jørgensen er meget velkommen,« siger Asger Krogsgaard, der rejser til Sydkorea på eksportfremstød sammen med bl.a. fødevareministeren en af de nærmeste dage.

 

Faktaboks

FAKTA:

Den russiske boykot af svinekød presser den danske svinebranche, der alene i 2014 venter et økonomisk tab på omkring fire milliarder kroner.

Fødevareminister Dan Jørgensen (S) har derfor opfordret EU-Kommissionen til at give støtte til privat oplagring af svinekød i op til et halvt år.

SÅDAN FOREGÅR DET:

* Hvis der er behov for at stabilisere markederne for landbrugsvarer, kan EU-Kommissionen beslutte, at der skal ydes støtte til privat oplagring af landbrugsprodukter.

* Støttemuligheden gælder for produkter som svinekød, oksekød, smør, skummetmælkspulver, ost og sukker.

* Oplagringen foregår ved, at slagterier eller andre eksportører af svinekød får mulighed for at få betalt omkostningerne ved at have kød liggende på et lager. Det vil typisk være et stort frysehus.

Ved at oplagre svinekød bliver udbuddet mindre, og dermed vil prisen teoretisk set stige igen.

* Den økonomiske støtte til oplagringen kommer fra EU, men det er Naturerhvervstyrelsen, som behandler ansøgninger fra de virksomheder, som ønsker at oplagre kød.

* Det er udelukkende EU-Kommissionen, der styrer, hvor meget og hvor længe der skal gives støtte til oplagring.

* EU indførte senest en oplagringsordning for svinekød i starten af 2011, da priserne var presset i bund som følge af en skandale i Tyskland, hvor mange ton dyrefoder var blevet forgiftet.

Ordningen varede dog kun en lille måned, da priserne hurtigt steg igen. I den korte periode blev der oplagret mere end 130.000 ton svinekød.

Kilde: Naturerhvervstyrelsen

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle