Kulde og sæsonstart giver markant stigning i gødningspriser

I løbet af februar er priserne på handelsgødning steget op til 40 kr. pr. 100 kg.

I et pristjek på udvalgte gødningstyper er Analyseinstituttet AgroMarkets kommet frem til, at i de mest ekstreme tilfælde er der tale om prisstigninger på op til 40 kr. pr 100 kg for rene NS-gødninger og NPK-typer. 

"Det er stigninger i størrelsesordenen omkring 15 pct., hvilket er ret markant, oplyser analytiker for AgroMarkets Henrik Mulvad Madsen i en pressemeddelelse.

AgroMarkets forventer, at priserne på kort sigt vil stabilisere sig på et højere niveau. Det betyder for de, der mangler at købe gødning eller skal ud for at supplere det allerede købte med mere gødning, at det kommer til at ske til et højere niveau end hidtil.

Stigninger af flere årsager

Prisstigningerne sker ifølge Agromarkets af flere årsager. Dels nærmer vi os hastigt sæsonstart på den nordlige halvkugle, hvor forbruget af gødning stiger meget. De tocifrede temperaturer giver forårsfornemmelser, og også under danske himmelstrøg gør vi os klar til at tildele første gang gødning til vinterraps og vinterbyg. 

"Udover et stigende forbrug på grund af forårets snarlige komme, har vinterens kulde sat sit aftryk på markedet. Det gælder dels situationen med iskoldt vejr i USA, men også i Europa, hvor kulden i februar har bidraget til prisstigningerne", forklarer Henrik Mulvad Madsen.

Hård vinter

Specielt situationen med hård vinter i USA, har omdirigeret en stor mængde gas væk fra gødningsproduktion over til opvarmning af private huse.

Øget forbrug til privat opvarmning har medført en prisstigning på den gas, der fortsat anvendes til produktion af gødning. Det fordyrer produktionen af gødning, som er en meget energikrævende proces, og er dermed med til at hæve prisen.

Priserne på fosfor (P) følger med kvælstoffet op, hvorimod kalium (K) handles nogenlunde uændret. Det betyder, at NP- og NPK-gødninger også indkasserer nogle ret pæne prisstigninger, mens de rene kaliumgødninger holder niveauet.  

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle