Kun en femtedel af stor prestige-pulje er lånt ud

Udvalgt til weekend: Fem år efter politisk hjælpepakke blev foreslået, er kun 200 mio. kr. ud af en milliard lånt ud til landbruget. Til februar næste år lukker puljen igen for udlån.

800 mio. kr., der ellers var tiltænkt at skabe ekstra investeringer og bedre økonomi i landbruget, samler lige nu støv hos staten og en række pensionskasser.

Fonden Dansk Landbrugskapital er nemlig kun lykkedes at låne 200 mio. kr. ud af den milliard, der i 2015 blev lanceret i et stort prestige-projekt for den daværende erhvervsminister Henrik Sass Larsen (S).

"Vi har på nuværende tidspunkt været med til at finansiere 36 landmænd og har udbetalt omkring 200 mio. kr", fortæller landbrugsdirektør i Vækstfonden, der administrerer Dansk Landbrugskapital, Lene Gade Hovmøller.

"Det er ingen hemmelighed, at vi gerne ville have haft flere penge ud i dansk landbrug, for der er behov for investeringer, hvis vi skal fastholde den stærke innovationskraft, som landbruget er kendt for", siger hun.

Når det gælder årsagen til, at pengene ikke skaber nye stalde og investeringer, peger Lene Gade Hovmøller på, at det tager tid at udbrede kendskabet til den nye mulighed hos såvel landmænd som banker og rådgivere.

En kamp mod uret

Siden lanceringen af selve lånet i 2017 er investeringer hos 36 landmænd - med en gennemsnitlig lånesum på 5-10 mio. kr. - altså gennemført.

Men uret tikker for Vækstfonden og for landbruget. For pengene udløber, hvis de ikke bruges.

"Vi har indtil februar 2021 til at få pengene ud. Så må vi se, hvordan mulighederne er til den tid", forklarer Lene Gade Hovmøller.

- Er det realistisk at få hele milliarden ud at arbejde?

"Vi har flere, der efterspørger muligheden og arbejder med det lige nu. Så vi forventer at udbetale flere lån i de kommende måneder", siger hun, men understreger så også, at der er plads til flere.

"Vi har været inde i en periode, hvor vi har set fornuftige afregningspriser på kød. Det er rigtig positivt. Mange har haft fokus på at afvikle gæld", siger landbrugsdirektøren.

"Men jeg håber inderligt, at de, der har gode investeringer i dansk landbrug, vil komme frem, så vi får set på dem. Især nu, hvor fire pensionskasser har vist interesse for landbrug", siger hun.

Indtil videre underskud

Ifølge regnskabet for 2019 i Dansk Landbrugskapital er udlånet på 133 mio. kr., mod 126 mio. kr i 2018. Her skal der tages højde for de løbende tilbagebetalinger.

Fonden fik i 2019 renter for 15,5 mio. kr., men endte i et underskud på 16,2 mio. kr. mod i 2018 på 12,5 mio. kr. Dette skyldes primært nedskrivninger og reguleringer.

Lene Gade Hovmøller påpeger dog, at fondens økonomi endnu ikke er retvisende.

"Det er for tidligt at sige noget om tilbagebetalinger og tab, fordi fonden stadig er så ny. Det tager længere tid, før man kan bedømme det", påpeger hun.

Lånene er ansvarlige og løber over 8 år. De skal gå til investeringer i enten nye stalde, køb af en ekstra ejendom eller andre tiltag, der kan modernisere og styrke landbrugets drift og egenkapital på sigt.

Faktaboks

"Sass-puljen": Dansk Landbrugskapital:

  • I maj 2015 lancerede erhvervsminister Henrik Sass Larsen (S) en hjælpepakke, der skulle låne milliarder ud til landbruget via en fond. Målet var investeringer og ekstra kapital i erhvervet.
  • I 2017 blev Dansk Landbrugskapital stiftet med 500 mio. kr. fra staten og 500 mio. kr. fra fire pensionskasser. 
  • Lånene er ansvarlige lån og regnes derfor som egenkapital. Renten er 10-10,5 procent, og lånet løber over 8 år.
  • Vækstfonden står for den praktiske forvaltning af fonden.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle