Kun en tredjedel minkskind solgt: Avlerne lægger arm med opkøberne

Kun de billigste skind blev solgt.

På årets første auktion over minkskind hos Kopenhagen Fur blev der kun solgt 30,3 procent af de udbudte skind. Januar-auktionen byder ofte på lave salgsprocenter, men det opnåede salg på 30 procent er blandt de laveste salgprocenter nogensinde hos auktionshuset i Glostrup.

Uændret pris

Prisen på de solgte skind kalder minkavlernes formand Tage Pedersen for uændret, når skindenes kvalitet tages in mente.

”De skind, der blev solgt på auktionen, var de dårligste og dermed de billigste. Derfor har salgsprisen naturligvis været under sidste års gennemsnitspris. Man skal huske på at gennemsnitsprisen for et helt år dækker over prisen for både de dårligste og de bedste skind”, siger Tage Pedersen.

Kamp om prisen

Inden auktionen havde minkavlerne besluttet, at de ikke ville sælge skindene til lavere priser end sidste år. Derfor blev auktionen en lang kamp mellem avlerne og auktionshuset på den ene side og opkøberne på den anden side, hvor auktionshuset havde fastsat mindstepriser.

”Auktionen blev en armlægning mellem opkøberne og os. Vi havde fastlagt, at vi i gennemsnit ville sælge til samme pris, som vi fik sidste år, nemlig mellem 215 og 220 kr. Den pris var opkøberne ikke villige til at give, hvorfor vi kun fik solgt 30,3 procent af de udbudte skind”, siger Tage Pedersen.

Han forklarer, at argumentet, for at fastsætte mindstepriser, er, minkskind ikke skal være billigere ud fra det kendskab til markedet, som Danske Pelsdyravlere og Kopenhagen Fur har.

”Markedet i Kina er lidt ringere end sidste år. Til gengæld er markedet i USA, Europa og Rusland lidt bedre. Sammenlagt indikerer det, at der ikke skal bruges væsentligt færre skind, samtidig med at der er væsentligt færre skind til salg”, siger Tage Pedersen.

Første auktion giver usikkerhed

Januar-auktionen er den første af årets fem auktioner. På auktionen var godt 3,3 mio. skind sat til salg, og den er dermed årets mindste.

Der er altid usikkerhed op til en januar-auktion, fordi den ligger meget tidligt i den internationale pelsbranches årscyklus. Kunderne har knapt afsluttet vinterens detailsalg, og i produktionen er der kun begrænset behov for nye skind.

”Det er den usikkerhed, der afspejler sig i auktionens salgsprocent på 30. Kunderne har ikke brug for skind nu, så de udsætter deres køb til senere på sæsonen. Som ventet må vi derfor se frem mod de næste auktioner for at få et fingerpeg om det reelle balancepunkt mellem udbud og efterspørgsel i år. Det gælder især de bedste skind, som kun blev solgt meget selektivt her på januar-auktionen. Derfor har vi heller ikke endnu en relevant gennemsnitspris, der kan sammenholdes med sidste års priser”, siger adm. direktør Jesper Lauge Christensen, Kopenhagen Fur.

Lavere produktion end efterspørgsel

Markedet for pels har gennem nogle år været præget af overproduktion og lageropbygning af halvfabrikata og færdigvarer. Men nu er mængden af varer i afsætningskæden reduceret markant.

Samtidig produktionen af skind ude på farmene hastigt på vej ned. I Danmark er antallet af avlsdyr netop reduceret med mere end 30 procent, og i udlandet er reduktionen endnu større. Det betyder, at udbuddet på de internationale pelsauktioner reduceres fra 46 mio. skind i 2018, knap 40 mio. i 2019 og til forventeligt mellem 25 og 28 mio. i 2020.

"Vi vil ikke forære skindene væk"

”Det er en kraftig reduktion, som betyder, at skindproduktionen nu bliver lavere end den reelle efterspørgsel fra forbrugerne verden over. Det er derfor vi under januar-auktionen har valgt at stå fast i armlægningen med opkøberne ved at statuere en bund under markedet svarende til prisniveauet fra den seneste auktion i september 2018”.

”Der er ikke nogen grund til at forære varerne væk på nuværende tidspunkt, hvor vi kan se frem til en mere afklaret markedssituation i løbet af de nærmeste måneder”, siger Jesper Lauge Christensen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle