Kun målrettede løsninger kan tackle oversvømmelser

Hvordan løser vi problemerne med de stigende nedbørsmængder, som oversvømmer marker og byer?

Det var temaet for en af debatter, som viceformand Lars Hvidtfeldt tog del i på årets naturmøde. Han skulle bl.a. krydse klinger med Danmarks Naturfredningsforenings nye præsident Maria Reumert Gjerding, tidligere en markant og skarp miljøordfører i Enhedslisten.

Havde man forventet en hård konfrontation mellem de to, gik man imidlertid forgæves til Thunderdome-scenen på Hirtshals havn. Der var i stedet en for nogen overraskende positiv dialog mellem de to.

Et af de punkter, hvor der kunne spores enighed, var at bruge genetablering af ådale og vådområder som et virkemiddel til opsamling af vandet.

DN-præsidenten talte varmt for den løsning, som man lige nu har en dialog om med Landbrug & Fødevarer. Det giver ikke bare effekt i forhold til oversvømmelser, men også på kvælstofopsamling og klimabelastningen fra landbruget, påpegede Maria Reumert Gjerding.

Og genetablering af ådale og vådområder kan sagtens blive en af flere løsninger, vi skal satse på i klimatilpasningen. Det er Lars Hvidtfeldt enig i.

»Vi er glade for at samarbejde med DN om det, og det kan blive et vigtigt virkemiddel. Det er imidlertid ikke hensigtsmæssigt at bruge alle steder i landet. Vi skal have en bredere vifte af virkemidler i spil«, siger Lars Hvidtfeldt.

Enøjet miljøfokus

Han understregede i debatten, at det er helt afgørende, at der fokuseres på intelligente løsninger, som er tilpasset lokale forhold, og fremhævede anbefalingerne fra det ekspertudvalg, som afgav sine anbefalinger til en ny vandløbspolitik i december.

»Anbefalingerne er fleksible og har et langt større fokus på afvanding og klimatilpasning, end det tidligere er set. Det er vigtigt, for tidligere har der været et alt for enøjet fokus på miljødelen. Man har så at sige brugt naturen som undskyldning for ingenting at gøre. Nu skal vi til at gå på to ben i vandløbsforvaltningen«, vurderer Lars Hvidtfeldt.

Han håber, der er vilje hos både politikere og organisationer til at slå en streg i sandet.

»Vi skal viske tavlen ren og begynde at se langt mere helhedsorienteret og pragmatisk på vandløbsforvaltningen. Det snævre fokus hidtil har ødelagt meget. Nu skal vi i gang med at designe naturen på en måde, så vi får de bedste samlede resultater og bruger de virkemidler, som virker i de enkelte tilfælde«, siger Lars Hvidtfeldt.

Faktaboks

Natur-mødet

  • Naturmødet blev afholdt for tredje gang i Hirtshals 24.-26. maj.
  • Naturmødet er et årligt nationalt folkemøde om og i naturen.
  • Landbrug & Fødevarer deltog i flere debatter og events, bl.a. om vandløbsloven og status for bierne i Danmark. 
  • Over 50 debatter, 60 stande og et utal af aktiviteter i og om naturen lokkede over 20.000 deltagere til mødet.
  • Næste års naturmøde finder sted 23.-25. maj 2019.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle