Kurator: BMG-svindel løber op i 70 mio. kr.

BMG-direktørs svindel ligner pyramidespil. Firmaet har derfor formentlig været insolvent gennem længere tid.

Svindlen i kornhandels-selskabet BMG har haft et endog meget stort omfang. Det står allerede klart for de udpegede kuratorer på første dag i behandlingen af konkursboet.

Den nu bortviste tidligere ejer og direktør Jens Møller har formentlig svindlet ved at lave falske fakturaer i flere år, fortæller den ene kurator i boet, Søren Christensen Volder fra BechBruun.

"Det ser ud til, at svindlen går flere år tilbage. Og en umiddelbar forsigtig vurdering er, at det kan beløbe sig helt op til 70 mio. kr.", fortæller han til Landbrugsavisen.dk.

"Svindlen er tilsyneladende foregået sådan, at man har faktureret varer, der endnu ikke har været leveret. Så ser det ud, som om man har en stor omsætning og har mange debitorer. Når det så er kommet til, at handlen skulle effektueres, så har man krediteret fupfakturaen og lavet en ny fiktiv faktura", forklarer advokaten og tilføjer:

"Det er lidt ligesom et pyramidespil. På et tidspunkt indhenter det en, og det er så det, der er sket her".

Revisionsfirma skal kulegrave

For at komme til bunds i omfanget af svindlen - og hvilke fakturaer der er ægte og falske - har kuratorerne nu antaget et revisionsfirma til at lave en uvildig gennemgang af BMG's økonomi.

Ud over, at direktøren på den måde kunstigt har pustet omsætningen op, så har han også fraveget et princip i BMG's forretningsmodel, fortæller advokaten.

"BMG's politik har været, at man ikke havde købt noget, man ikke havde solgt og omvendt. Det kunne se ud som om, at korndivisionen har fraveget de principper. Og tilsyneladende indgået i mere spekulative forretninger".

Har Jens Møller været alene om det her?

"Vi har ikke grund til at tro andet."

Vil det, at man har lavet pyramide-forretninger betyde noget for, hvornår man har været insolvent?

"Det har man formentlig været i lang tid. Men hvornår er noget af det, undersøgelsen givetvis vil vise".

Kan det betyde, at andre også er ansvarlige i sagen?

"Det er noget af det, som undersøgelsen skal vise. Om der er grundlag for at rejse krav mod andre", siger kuratoren og peger herunder på ledelses- og revisionsansvar.

En landmænd har 10 mio. kr. til gode

Hvor mange penge har leverandørerne, altså landmænd, i klemme?

"Bedste bud er lige nu, at der er en samlet underbalance på minimum 50 mio. kr. Og det er så med forbehold for, at nogle af alle de her kontrakter, der måske ikke bliver opfyldt, kan give anledning til yderligere tab for landmændene, som de så kan anmelde i boet også", siger Søren Christensen Volder.

Hvor stor en andel af den samlede gæld, der er gæld til Spar Nord og hvor stor en del, der er til leverandørerne, ønsker han ikke at kommentere. Men at der er op mod 100 landmænd, der bliver ramt af konkursen, er fortsat vurderingen fra kuratorerne.

"Vi vurderer, at det nok er omkring 100. Den største, jeg har hørt om, har små 10 mio. kr. til gode".

Spar Nord meldte i dag ud i en fondsbørsmeddelelse, at banken forventer at tabe op mod 45 mio. kr. på BMG-konkursen.

Landbrugsavisen.dk har flere gange forsøgt at komme i kontakt med den nu bortviste direktør Jens Møller. Han er ikke vendt tilbage på vores henvendelser.

Emneord

BMG

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle