»Det er dem, der har styr på klovsundhed, der beder om hjælp, ikke dem, der har behov«

Mange har slet ikke erkendt, at de har klovproblemer i stalden, men halthed og klovlidelser koster penge og gør ondt

Stalde er indrettet til at håndtere gylle og ikke til at tage hensyn til klove, som er skabt til at gå på græs og ikke beton. Derfor er der også større eller mindre udfordringer med klove på alle kvægbedrifter.

Sådan lyder påstanden fra Kurt Bach, dyrlæge hos VikingDanmark, ansat til at rådgive landmænd om, hvordan deres køer får sundere klove. Derfor er det vigtigt at pleje klovene optimalt

»Det handler både om velfærd og økonomi, for køer med klovproblemer har det ikke godt. De giver mindre mælk og sættes hurtigere ud. Høj kodødelighed hænger typisk sammen med klovlidelser«, siger han.

Som rådgiver for VikingDanmark prøver han at finde nogle rutiner sammen med landmanden baseret på landmandens idéer, som kan motivere til bedre klovsundhed.

»Det er tit dem, som har styr på det, som beder om hjælp, fordi de er opmærksomme på detaljerne. Det er ikke dem, der har store problemer, for de har slet ikke erkendt det endnu«, siger han.

Kurt Bach arbejder også med at få landmænd til at registrere de lidelser, de finder. De oplysninger kan han bruge i det opfølgende rådgivningsarbejde af landmanden såvel som i avlsarbejdet.

»Det er vigtigt at vide, om det er skader, der skyldes hygiejne, eller om de er hornrelaterede, så man kan sætte rigtigt ind«, siger han.

Mange klovbeskærere registrerer skaderne, og oplysningerne ender i DMS, men alt for ofte hiver landmand, rådgiver og dyrlæge ikke de informationer ud af DMS og bruger dem, mener han. -ft

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.