»Hvor svært kan det være at nå 15.000 kg?«
Lars Lomholdt sætter ind over en bred front for at opnå 1.000 kg ekstra pr. ko i sin allerede højtydende besætning.

Måske læste du historien på LandbrugsAvisens kvægsider om Lars Lomholdts imponerende rejse fra 9.000 kg/EKM som low-cost-økolog for to år siden til konventionel mælkeproducent med 13.400 kg EKM/årsko i dag.

Nu er målet at fortsætte den gode udvikling med en fremgang på yderligere 1.000 kg pr. ko.

»Ja, hvor svært kan det være at nå 15.000 kg,« spurgte Lars Lomholdt sig selv og tilhørerne ved LVKs årsmøde, hvor han tryllebandt med en åbenhjertig og selvkritisk beretning om driftsledelse.

Som led i den altomfattende effektivisering og fokusering af mælkeproduktionen på Skårhøjgård er antallet af ædepladser øget markant med udvendigt foderbord. Efter succes med sand i den første fjerdedel af sengebåsene er det planen, at resten får sand i løbet af i år.

Styr på kalvesundhed

Men flere ædepladser og sand i alle sengebåse er blot to af vejene til at nå målet. Også bedre forhold for goldkøerne, mere plads til kælvninger og bedre plads til nykælverholdet skal være med til at løfte ydelsen endnu mere.

Derudover er der arbejdet intensivt med at få styr på sygdom hos kalvene, indtil de syv måneder gamle kommer på kviehotel. Bl.a. er strømaskinen nu bandlyst hos småkalvene for at undgå støv og lungeinfektioner, hvilket har nedbragt antallet af lungebetændelser ganske betragteligt. Det giver i sig selv en positiv effekt, efterhånden som kalvene kommer drægtige tilbage og glider ind i besætningen.

Ydermere er udskiftningsprocenten faldende og gennemsnitsalderen stigende. Det vil i sig selv give mere mælk, da køer først topper ydelsesmæssigt efter fjerde laktation.

Konstant opfølgning

Uden effekt på ydelsen, men klart med positiv bundlinjeeffekt er også, at hundyropdrættet nu reduceres yderligere, så der kun produceres de fire kælvekvier, der i snit skal bruges hver uge til udskiftning.

Konstant og ikke mindst kontant opfølgning på alle resultater holder alle - inklusiv ejeren - skarpe på mål og procedurer.

Desuden fortsættes det skarpe fokus på grovfoderproduktionen med brug af specialrådgivning fra KWS og KWS til at nå målet om nu den bedste mulige fordøjelighed gennem bl.a. brug af meget tidlige majssorter og fem slæt græs samt hyppig brug af spreder og rive for at styre tørstofprocenten.

»Det er jo fundamentet for hele det kommende års mælkeproduktion,« konstaterer Lars Lomholdt.

Faktaboks

Navneforvirring

  • I forrige uges artikel om det første og største skridt fra 9.000 til 13.500 kg mælk pr. årsko blev Lars Lomholdt også kaldt Henrik til fornavn. LandbrugsAvisen beklager fejlen.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.