»Nemmest og sjovest at passe raske kalve«
Fokuseret og velstruktureret kalvepasning på Askebakkegaard får hurtigere kvierne med kalv og giver en nem hverdag uden syge kalve.

En murer begynder jo heller ikke byggeriet af et hus med at sætte soklen skævt«.

I et direkte og klart formuleret indlæg på LandboNords kvægårsmøde gav Anne-Mette Iversen Bach Lauritsen sin opskrift på at passe jerseykalve til de omkring 375 deltagende mælkeproducenter.

På bedriften ved Hundested med 350 højtydende jersey-årskøer er nøgleordene systematik og ensartethed for at opnå høj sundhed og hurtig tilvækst.

Derfor er der fokus på at få kalvene godt i gang med råmælk af ypperste kvalitet, kalvekuvøse, brug af varmelampe i de første par døgn og derefter en meget regelmæssig fodring med ni liter mælk i døgnet, fordelt på to fodringer med nøjagtig 12 timers mellemrum. Anne-Mette Iversen Bach Lauritsen gjorde en dyd ud af at understrege, at det er nøjagtig 4,5 liter pr. fodring og nøjagtig 12 timers mellemrum.

»Jeg arbejder i, hvad man kan kalde ’kasser og systemer’. Min erfaring er, at ensartetheden og disciplinen forebygger diarré. Det tager tid, javist. Men det er også en prioriteret opgave. Og så er det altså meget nemmere og sjovere at passe kalve, der er sunde og raske«, understregede hun.

’Opskriften’ er udviklet gennem otte år og fintunet sammen med kalverådgiver Rikke Engelbrecht i Gul(d)kalv-konkurrencen om at få nedbragt kalvedødeligheden hos jersey.

Vokser 1.200 gram pr. dag

De ni liter mælk til jerseykalvene er noget mere, end hvad mange mælkeproducenter ville tildele selv en kalv af stor race.

Mælken består af 40 procent sødmælk og 60 procent mælkeerstatning, for det er den opskrift, der erfaringsmæssigt virker på bedriften og giver en daglig tilvækst i de første par måneder på godt 1.200 gram. Hvilket betaler sig hjem senere, forklarer ægtefællen.

»Det har været formålet med at sætte fokus på kalvepasningen at få dem tidligere klar. Vi ser, at kvierne hurtigere får den rette størrelse, og vi sætter aktivitetsmålerne på dem, når de er ti måneder gamle. Vi oplever heller ikke, at de falder igennem i første laktation«, siger Jesper Iversen Bach Lauritsen.

Kælvningsalderen er 21,6 måneder med en spredning på 1,5 måneder. Køerne opnår i snit 3,5 laktationer på Askebakkegaard.

Faktaboks

Askebakkegaard

  • Ligger ved Hundested
  • 350 jersey med 10.350 km EKM og 3,5 laktationer pr. årsko
  • 1,8 procent døde kalve
  • Læs mere i fagmagasinet KVÆG, som udkom 8. januar

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.