»Nu tester vi konsekvent kvier for løbe-tarmorme«

Test, forebyggelse og foldskifte er vigtige i kampen mod løbe-tarmorme.

Juli er højsæson for lungeorm og løbe-tarmorm, og klog af skade tester mælkeproducent Kristian Nielsen nu konsekvent sine kvier, der alle kommer på græs. For nogle år siden oplevede han, at det gik fra godt til meget skidt på bare 2-3 uger.

»Vi havde testet dem, og der var bare nogle få æg, men pludselig var den helt gal«, forklarer han.

Mindske smittetryk

Siden har han behandlet, hvis der var det mindste tegn på orm, men han har også iværksat en række forebyggende foranstaltninger.

»Vi lader 1.- og 2.-års græssere gå sammen for at mindske smittetrykket. 2.-årsgræsserne er jo blevet immune. Vi skifter også folde undervejs«, siger han.

De 90 kvier går udelukkende på vedvarende græs. De kom ud i maj, og nu, hvor der er taget hø i en af foldene, kommer de derover.

»Det ville være bedre mod orm at skifte fold tidligere, men græsset skal jo også nå at gro«, konstaterer han.

Han tester kvierne ved at tage prøver af 4-5 gødningsklatter i marken fra forskellige dyr. Det sker lige inden foldskifte, så kvierne kan behandles før, de bliver flyttet, så de ikke spreder ormene.

Stabil flok

Kvægrådgiver Marie Sofie Futtrup, KvægXperten anbefaler, at man holder flokken stabil, hvis man vil forebygge ormene.

»Man må gerne fjerne dyr fra flokken, men aldrig indsætte nye dyr til flokken«, siger hun.

Årsagen er, at de dyr, der allerede er i flokken, har udviklet en immunitet fra starten, hvor smittetrykket er lavere. Derved er de immune, når smittetrykket stiger hen over sommeren.

»Hvis der indsættes nye dyr i flokken, der ikke er immune, vil der kunne opstå et stort sygdomsudbrud«, siger hun.

Samtidig er det vigtigt, at man holder en lav belægningsgrad, hvis man vil forebygge lunge- og løbe-tarmorm. Hvis marken angribes, bør man holde en måneds pause med kvier i folden, så ormenes livscyklus brydes.

Hvis man har mulighed for at holde kvierne inde indtil juni måned, vil restsmitten fra forrige år være fjernet, og smittespredningen holder sig på den måde generelt lavere gennem sæsonen.

»Det værste, man kan gøre, er at lukke ældre dyr ud på en mark og bagefter lave førstegangsgræssende kvier komme ud på den samme mark«, siger hun.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.