Årets Økologiske Græsmester er fundet

Det blev den økologiske mælkeproducent Peter Madsen, der fik titlen som årets økologiske græsmester 2018. Konkurrencen har udover en vinder også medført en samlet guide til at øge græskvalitet.

Vinderen af konkurrencen Årets Økologiske Græsmester 2018 er netop kåret på Agromek.

Den økologiske mælkeproducent Peter Madsen fra Arden løber med prisen, som uddeles af Økologisk Landsforening og ØkologiRådgivning Danmark.

Det skriver ØL i en pressemeddelelse.

"Det er altid skønt at vinde en konkurrence. Vi har i de senere år haft fokus på at opnå så tør en ensilage som muligt. I år har vejrforholdene været særligt gode til det formål. Så det handler nok både om at have heldet med sig og være dygtig landmand", siger økologisk mælkeproducent, Peter Madsen.

"Peter Madsen vinder konkurrencen, fordi han har opnået en meget flot kvalitet i sit første slæt - vurderet ud fra tørstof-niveau, organisk stof-fordøjelighed og AAT-niveau. Potentialet for at øge græskvaliteten hos økologiske mælkeproducenter er stort, og indsatsen vil oftest forbedre producenternes økonomi, mindske klimabelastningen og bidrage til, at de kan overholde de økologiske regler om minimum 60 procent grovfoder, til gavn for dyrenes velfærd", siger landbrugsfaglig projektleder i Økologisk Landsforening Julie Cherono Schmidt Henriksen. 

De bedste strategier

Produktion af godt økologisk grovfoder afhænger ifølge Julie Cherono Schmidt Henriksen af flere faktorer, der skal målrettes længe før selve ensileringen.

Ved at lægge en strategi for hvert fokusområde, kan man opnå den optimale kombination af udbytte og kvalitet i forhold til tørstofs-niveau, fordøjelighed, proteinudbytte og AAT-niveau.

På de 20 bedrifter, der har deltaget i konkurrencen, er data om gødningsstrategi, slætgræsstrategi, vandingsstrategi, græsudbytte, grovfoderanalyser og klimaaftryk blevet indsamlet.

Strategierne fra bedrifterne er nu samlet i en guide, som er særligt udviklet til økologiske malkekvægsbedrifter, og som skal være en hjælp til at fastlægge fremtidige målsætninger og strategier for slætgræsset.

Faktaboks

Tjekliste til at øge kvaliteten af kløvergræsensilagen

 

  • Hav fokus både på udbytte og kvalitet

 

  • Hav klare kvalitetsmål

 

  • Fokusér især på tørstof, organisk stof-fordøjelighed og AAT-niveau

 

  • Læg en strategi for hvert fokusområde

 

  • Inkludér strategi for gødning, slæt, vanding og fysisk bearbejdning

 

  • Indhent de relevante værktøjer til den enkelte strategi

 

  • Evaluering af mål ift. reelt udbytte

 

  • Udfyld strategiplanen i samråd med din kvæg- og planteavlsrådgiver

Emneord agromek

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.