Årets Avler: Har styret udviklingen af Hereford

Ib Ravn har i en årrække stået i spidsen for den dynamiske proces omkring avlsmål, avlerdag, udpegning af tyre til sædaftapning, indkøb af udenlandsk sæd, afholdelse af dommerkurser og udpegning af dommere til årets skuer.

Ib Ravn, Åland Hereford, Vejen, er ikke uvant med at modtage præmier til sine dyr. Mandag eftermiddag kunne han tillige smykke sig selv med titlen som Årets Avler og modtager af Topdanmark-prisen på 5.000 kr. Det skete på årsmødet hos Dansk Kødkvæg. 

Egentlig har Ib Ravn ernæret sig som svineproducent på sin fødegård Mølgaard, som han overtog i 1974. I mere end 40 år har han samtidig været aktiv herefordavler. Eksport af avlsdyr til en halv snes lande dokumenterer, at det er sket med succes. 

Ivrig udstiller

Ib Ravn har lige siden starten som herefordavler udstillet sine dyr. Først på de lokale dyrskuer og siden på Landskuet i Herning. 

En af de store succeser har været Supreme Championatet ved Landsskuet i Herning i 2008. Her var den internationale herefordverden samlet i forbindelse med World Hereford Conference, hvor Prins Joachim som protektor overrakte pokalen til Ib Ravn.

Engageret organisationsmand

Ib Ravn har store menneskelige kvaliteter, og han har i den forbindelse været eftertragtet i organisationsarbejdet. Han har været regionsformand i DLG, medlem af landboforeningens bestyrelse  og er aktuelt formand for Herefordforeningens avlsudvalg, hvor han gennem de sidste syv år har siddet i formandsstolen i et velfungerende avlsudvalg.

Her har han stået i spidsen for den dynamiske proces omkring avlsmål, avlerdag, udpegning af tyre til sædaftapning, indkøb af udenlandsk sæd, afholdelse af dommerkurser, udpegning af dommere til årets skuer og forestået det praktiske omkring Landsskuet og Agromek. Og ikke nok med det: Ib Ravn er selv en efterspurgt dommer ved diverse skuer. 

Undgå indavl

Hvad har du lagt vægt på i avlsudvalget?

»Mange kødkvægavlere har udejob, og dyrene skal kunne være alene hjemme. Det skal være trygt at tage hjemmefra. Så vi har kigget efter linjer med de egenskaber. Jeg går meget op i, når vi udtager tyre, at de har gode fødselstal, så de giver lette kælvninger. Der er ikke noget værre end at miste en kalv«, siger Ib Ravn.

Hvad kan dine dyr, så du har kunne sælge til udlandet?

»Vi har solgt til en række lande, selv herefords hjemland Storbritannien. De kommer jo til dyrskue i Danmark og kigger på dyr, og jeg har også rejst, men de køber kun, hvis det er noget, der passer til deres linje. Og når de så køber i Danmark, er det for at få friske gener ind i puljen og undgå indavl«, forklarer han.

Mere tid til kødkvæg

Nu har den 73-årige Ib Ravn besluttet, at han ved årets generalforsamling ikke genopstiller til avlsudvalget.
Til gengæld vil han have mere tid til at nyde herefordbesætningen hjemme på ’Mølgaard’, som han ved årsskiftet har solgt til sin datter og svigersøn.
 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.