Ærgerligt for Måbjergværket: "Elendigt kompromis om biobrændstoffer"

Jens Rohde kritiserer, at EU ikke får bindende mål for biobrændstof, der eksempelvis er lavet af affald og gylle.

Der er netop vedtaget et kompromis om biobrændstoffer mellem Rådet og Europa-Parlamentet, meddeler Venstres EU-parlamentariker Jens Rohde. Der er afstemning om sagen i morgen i EU-Parlamentet.

Aftalen betyder, at 1. generations biobrændstoffer - som laves på sukker og andet, der kunne være føde - maksimalt må udgøre syv pct. af brændstofforbruget til transport i 2020.

Den næste generation af biobrændstoffer, der laves på affald, halm og lignende, skal udgøre 0,5 pct. af transportbrændstoffet.

Men der er ikke tale om et bindende mål for 2. generationsbrændsler, til stor ærgelse for Jens Rohde.

"Venstre har stemt for aftalen mellem Europa-Parlamentet og Rådet, fordi det er bedre at have en ramme end slet ingen, hvis vi skal gøre os håb om fremtidige investeringer i 2. generations biobrændstof. Men jeg skal ikke lægge skjul på, at Venstre langt fra er tilfreds. Jeg forhandlede selv Europa-Parlamentets position på plads i sidste valgperiode. Her stillede vi krav om, at der skulle indføres et loft på 6 procent på 1. generation og et bindende mål for 2. generation på 2,5 procent," siger Jens Rohde i en pressemeddelelse.

Måbjergværket er et stort, dansk værk ved Hobro, der laver biobrændstoffer på halm. Det er ærgerligt for værket, at politikerne ikke tvinger et marked i gang, mener Venstre-politikeren.
 
"Vi må konstatere, at medlemslandende overhovedet ikke har ønsket at levere et ambitiøst mål, og det er skidt for Europa, for Danmark og skuffende for Måbjergværket.  Det er forstemmende, at der ikke er større vilje blandt medlemslandende til at bringe os videre, men det ville have været en tom demonstration at stemme imod aftalen," siger Venstres Jens Rohde.

Kritik af konservative

Han peger på, at Europa-Parlamentet gjorde sig til sin værste modstander i sidste periode, da man ikke ville give mandat til forhandling, og dermed automatisk gjorde Rådets udspil til udgangspunkt for forhandlingerne.

"Europa-Parlamentet afskar sig selv fra indflydelse i sidste periode, da den konservative gruppe ikke ville give forhandlingsmandat til den liberale gruppe. Nu sidder vi desværre med regningen," siger Jens Rohde.

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.