Øko-mælkebønder tjente næsten en mio. kr. mere

Næsten en mio. kr. adskiller den gennemsnitlige økologisk mælkeproducent fra den konventionelle.

Det var en meget bedre forretning at være økologisk mælkebonde end konventionel, det ved vi. Nu er der også kommet et estimat på de hårde tal.

Tal fra Seges viser, at økologernes resultat sidste år i gennemsnit landede på cirka plus 865.000 kr., hvorimod de konventionelle i gennemsnit havde et minus på cirka 70.000 kr. Tallene er baseret på en gennemgang af årsresultater fra 2015. Det giver i alt en forskel på 935.000 kr.

Kvægchef Erik Andersen, ØkologiRådgivning Danmark, siger, at resultaterne viser, at der er en bæredygtigt business case for mælkeproducenters omlægning til økologi. Han mener, at bankerne skal være mere villige til at yde lån til omlægning til økologi, end de er i dag.

For år tilbage lagde 10 økologiske mælkeproducenter tilbage til konventionel produktion, fordi økotilskuddet ikke var godt nok i forhold til de øgede omkostninger.

Letpåvirkeligt marked

Klaus Kaiser, erhvervsøkonomisk chef ved Seges, påpeger, at økotilskuddet kan ændre sig i takt med, at flere lægger om til økologi.

"Det er et lille marked, der er letpåvirkeligt af udsving i produktionen. Derfor skal man gøre sig overvejelser om de langsigtede udsigter for økotillægget," siger Klaus Kaiser.

Erik Andersen erkender, at man ikke nødvendigvis kan være sikker på, at det altid vil være bedre at være økolog.

"Nej, det kan man da ikke. Hvis der er en 10-årig periode, så vil der måske være et år eller to, hvor det er bedre at være konventionel," siger Erik Andersen.

Han forventer dog, at det fortsat vil være muligt at få en god pris, også selvom Arla lige nu tager flere økologer ind, hvorved udbuddet at økologisk mælk forøges. Økologerne skal huske at bruge de gode år til at lægge til side til de magre, fastslår han.

Økotilskud på mellem 45 og 90 øre kræves

Lige nu er Arlas økotilskud på 129,5 øre pr. kg. ØkologiRådgivning Danmark har en dialog med 30-35 konventionelle mælkeproducenter om omlægning. Disse bedrifter kræver et økotilskud på mellem 45 øre og 90 øre, for at det kan betale sig. Ifølge Erik Andersen har økotillægget det sidste 10 år bevæget sig mellem 55 øre til nu knap 130 øre.

Knud Kirkegaard, driftsøkonom ved LMO Økologi, har beregnet en prognose for henholdsvis en økologisk og konventionel mælkeproducent. Der budgetteres med et økotilskud på 122 øre i 2016, hvilket giver et resultat på 800.000 kr. for økologer. Det er 1,1 mio. kr. bedre for en økolog end en konventionel.

For næste år forudsættes et tillæg på 80 øre. Det giver ligeledes 800.000 kr. i indjening, men kun 500.000 kr. mere end de konventionelle.

Erik Andersen understreger, at det i sidste omgang er op til den enkelte mælkeproducent at vurdere, om økologi er vejen frem for bedriften.

"Hvis man tror, at økologien har en fremtid, så skal man lægge om. Ellers ikke," siger Erik Andersen.

Note: Økologsk Landsforening udsendte torsdag sidste uge en pressemeddelelse med tal, der adskiller sig væsentligt fra denne artikels tal. Vi bragte ikke dette tal. Der var tale om en regnefejl. Tallet 935.000 kr. i denne artikel er det korrekte tal.

Faktaboks

46 økologiske og 444 konventionelle regnskaber indgår i opgørelsen. De har omkring 230 køer af stor race i gennemsnit. Analysen viser, at det koster den økologiske landmand 3,08 kr./kg at fremstille mælken, og at han i 2015 fik 3,14 kr. for det.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.